Особливості приготування традиційного узвару
Содержание
Для втамування спраги краще використовувати корисні і приготовані своїми руками напої. Один з них – це узвар, який не тільки володіє чудовим смаком, але і несе в собі користь.
Що таке узвар, чим він корисний?
Узвар або узвар – це традиційний напій кухні слов’янських народів, який зазвичай готується з сухофруктів і висушених ягід. Назва походить від слова «заварювати», тому термічна обробка повинна бути мінімальною: компоненти або варяться буквально кілька хвилин, або просто заливаються окропом і настоюють. Також до складу може входити мед. Раніше для приготування використовувалися трави і винні добавки, але сьогодні такі варіанти зустрічаються вкрай рідко.
Чим корисний узвар? Його властивості визначаються входять в склад компонентами. Так, курага живить серцевий м’яз і захищає від інфарктів, чорнослив нормалізує травлення і позбавляє від закрепів, сушені яблука містять залізо і підвищують рівень гемоглобіну, а ягоди багаті зміцнює імунітет вітаміном С і антиоксидантами, які нейтралізують вільні радикали і попереджають розвиток онкологічних захворювань. Ще узвар вважається ефективним природним сечогінним засобом і чудово втамовує спрагу, а також дарує заряд енергії, так як всі компоненти містять вуглеводи.
Цікаво, що узвар вважається більш корисним, ніж компоти і морси, так як концентрація поживних речовин в сушених ягодах і фруктах вище, і велика їх частина зберігається завдяки щадній термічній обробці.
Як зробити смачний?
Як приготувати традиційний узвар? Пропонуємо кілька варіантів.
З кураги і родзинок
Щоб приготувати корисний узвар із сухофруктів, підготуйте:
- склянка ізюму;
- стакан кураги;
- 2,5-3 літра води.
Інструкція:
- Спочатку курагу з родзинками потрібно ретельно промити в гарячій воді, щоб видалити всі забруднення.
- Далі сухофрукти помістіть в ємність, у якій напій буде настоюватися.
- Воду доведіть до кипіння. Залийте окропом родзинки і курагу, накрийте каструлю кришкою і залиште остигати і настоюватися протягом кількох годин.
Порада: за бажанням можна додати цукру, але тоді узвар вийде менш корисним.
З сушених яблук з медом
Для приготування напою по цьому рецепту знадобиться:
- 500 г висушених яблук;
- 3-4 літра чистої води;
- половина склянки натурального меду.
Опис процесу приготування:
- Яблука добре промийте.
- У каструлю налийте воду. Коли вона закипить, додайте яблука.
- Після закипання зачекайте кілька хвилин і вимикайте вогонь.
- Коли напій охолоне, додайте мед і ретельно розмішайте його.
- Наполягайте узвар всю ніч.
Узвар з шипшини
Потрібні такі компоненти:
- повний стакан висушених плодів шипшини;
- літр води;
- половина лимона;
- мед за смаком.
Інструкція:
- Ягоди промийте, покладіть в каструлю і залийте окропом.
- Після закипання варіть шипшина буквально хвилину.
- Коли напій охолоне, додайте в нього сік лимона і мед.
Порада: доповнити шипшина можна плодами глоду.
Рекомендації
Кілька корисних порад:
- Якщо рецепт передбачає заливання сухофруктів окропом, то попередньо їх можна вимочити в теплій воді протягом декількох годин або всієї ночі, щоб вони стали більш м’якими. Цю рідину можна не зливати, а додати в напій: в ній напевно залишиться багато корисного.
- Використовуйте якісні і досить солодкі сушені ягоди і фрукти, щоб узвар був смачним і поживним.
- Пробуйте експериментувати зі складом і включати в нього різні інгредієнти: курагу, плоди глоду або шипшини, родзинки, сушені груші або яблука, чорнослив, фініки, інжир. Також можна доповнювати смак і аромат травами, наприклад, запашною м’ятою або мелісою. А якщо ви любите пікантні напої, то використовуйте цитрусову цедру і прянощі, такі як кориця, кардамон, імбир, гвоздика.
- Чим довше наполягати узвар, тим більш насиченим і смачним він вийде.
- Можна процідити готовий узвар, але сухофрукти залишаться смачними, тому їх сміливо можна їсти.
Якщо ви не знаєте, як приємно і з користю втамувати спрагу, то приготуйте узвар!
loading…
loading…