1636 Особливості приготування страв в тандирі

Особливості приготування страв в тандирі


В кожній країні є свої кулінарні особливості і способи термічної обробки страв. Наприклад, багато народів Азії звикли готувати традиційні страви в тандирі. Дізнайтеся, що це таке, і як правильно використовувати дане пристосування.

Що таке тандир, яким він може бути?

Тандир являє собою щось середнє між піччю-жаровнею і закритим мангалом. Це пристосування має кулясту форму і застосовується народами Азії для приготування традиційних страв. Воно оснащується двома кришками для корпусу і піддувала, іноді підставками для приготування різних страв. А в давні часи тандири використовувалися і для прогріву приміщень.

Такі печі широко поширені в Латинській Америці, Іспанії, на півдні Росії, в Азербайджані, Киргизстані, Туркменістані, Індії, Вірменії, Узбекистані, Японії, на Балканах і навіть в Африці. В деяких місцевостях тандир є невід’ємним атрибутом кожного двору південних народів.

Існує три різновиди тандирів:

  • Стаціонарні наземні печі мають значну вагу (він досягає 400-1000 кілограмів) та для стійкості доповнюються фундаментами або глиняними платформами. Така установка має класичну сферичну форму і зазвичай розміщується в центрі двору.
  • Земляні або ямные тандири розташовуються нижче рівня землі і практично риються в ній, а також доповнюються вогнетривкими стінками, виготовленими з лесу або глини. Такі види зустрічаються рідко.
  • Сучасні переносні тандири. Дана установка також виготовляється з глини, але відрізняється більш легким вагою і відносно невеликими розмірами. Крім основних елементів, переносний тандир може мати використовуються для переміщення ручки.

Історія виникнення

Перші згадки про тандирах з’явилися в X столітті, і з тих пір пристосування постійно удосконалюються і зазнають деякі зміни. Але основний принцип приготування залишається незмінним: ємність нагрівається за рахунок згоряння палива (зазвичай дров), а потім її стінки віддають тепло який поміщають у піч продуктів і, таким чином, забезпечують їх термічну обробку. Причому нагрівання рівномірний, а їжа не готується на вугіллі, а практично запікається.

Читайте ще:  Олена Захарова народила другу дитину чи ні: Анна Марія мамонтова

Особливості приготування страв в тандирі

Перші тандири виготовлялися з лесу – так званої кам’яної пилу. Потім для виробництва почали використовувати вогнестійкі різновиди глини: каолінову і шамотну. Іноді в матеріал додавали шерсть тварин і пісок, які надавали суміші щільність і робили її ще більш міцною.

Правила і особливості використання

Процес приготування страв у тандирі складається з декількох етапів:

  1. Спочатку тандир потрібно розмістити на рівній стійкій поверхні (якщо він переносний) поза приміщенням.
  2. Приберіть велику кришку, відкрийте піддувало.
  3. Всередину корпусу печі завантажте дрова, щоб вони зайняли приблизно третину або половину обсягу тандира.
  4. Розпаліть вогонь і закрийте корпус кришкою.
  5. У міру горіння дров стінки будуть покриватися кіптявою. Коли вона почне обсипатися, а вогонь практично згасне, залишивши гарячі жар, тандир можна поміщати підготовлені продукти.
  6. Коли страва буде всередині, закрийте піддувало, накрийте піч кришкою.
  7. Через деякий час (воно залежить від конкретних готуються в тандирі продуктів) відкрийте кришку і вийміть блюдо. Постійно контролювати процес не потрібно, так як інгредієнти не можуть згоріти.

Готуємо смачні страви

Як приготувати страви в тандирі? Це не так складно, як може здатися на перший погляд. Нижче розглянуті цікаві рецепти.

Шашлик з свинини

Особливості приготування страв в тандирі

Підготуйте:

  • свинину;
  • цибуля (головку на кілограм м’яса);
  • перець;
  • лимон;
  • приправи;
  • масло.

Опис:

  1. М’ясо слід нарізати шматочками. Розмір кожного – приблизно 3х3 сантиметри.
  2. Перемішайте свинину з приправами, лимонним соком, сіллю, порізаною півкільцями цибулею, перцем і маслом. Залиште м’ясо маринуватися на шість-сім годин або на ніч.
  3. Нанизуйте на шампури шматочки, встановлюйте їх в тандир і готуйте приблизно двадцять п’ять хвилин.

Курка з горіхами

Знадобляться інгредієнти:

  • 1,5 кг курячого філе (або тушка);
  • півтора склянки будь-яких очищених горіхів (краще використовувати різні);
  • зелень;
  • три зубці часнику;
  • п’ять ст. л. рослинного масла;
  • сіль.
Читайте ще:  Що робити, якщо собака боїться гучних звуків?

Інструкція:

  1. Приготуйте своєрідний соус, перемоловши очищені горіхи (можна попередньо обсмажити) і змішавши їх з маслом, подрібненим часником і дрібно рубаною зеленню.
  2. Курку порізати на досить великі шматки і посоліть.
  3. Тепер кожен шматок курячого філе обмажте горіховим соусом, загорніть у фольгу і покладіть в жаростійкий посуд.
  4. Запікайте курку в тандирі близько години.

Порада: можна нанизати на шампури шматочки або укласти на решітку.

Пікантні овочі

Особливості приготування страв в тандирі

Для такої страви потрібно:

  • два баклажана;
  • два болгарських перцю;
  • велика цибулина;
  • томат;
  • мелена паприка;
  • сіль;
  • оливкова олія.

Опис процесу:

  1. Баклажани порізати кружальцями, як і помідори.
  2. Перець очистіть від насіння і серцевин, наріжте кільцями.
  3. Цибулю після очищення теж нарізати кільцями.
  4. Всі овочі посоліть, посипте паприкою і полийте олією.
  5. Або нанизайте інгредієнти на шампури, або покладіть на решітку.
  6. Запікайте овочі в тандирі п’ятнадцять хвилин.

Нюанси

Особливості приготування страв в тандирі

Наостанок деякі секрети використання тандира і приготування в ньому страв:

  1. При першому розпалюванні підвищуйте температуру поступово. Спочатку підпаліть тирсу, потім порціями підкладайте дрова. Якщо відразу розігріти корпус, він може тріснути. Поступова розпалювання необхідна і в зимовий час року. Влітку ж можна відразу підпалювати весь обсяг дров.
  2. Зберігайте тандир в сухому місці. Перш ніж прибрати або накрити його, дочекайтеся повного природного охолодження.
  3. Резонне питання – які дрова використовувати? Підійдуть береза, граб, акація чи дуб, так як вони володіють найбільш високим коефіцієнтом тепловіддачі при горінні. Фруктові дерева можуть мати специфічні запахи, а хвойні породи містять смоли.
  4. Об’єм дров визначається з урахуванням тривалості процесу приготування і обсягу страви, але він не повинен перевищувати дві третіх частини корпусу.
  5. Приблизний час розпалювання становить від півгодини до години, залежно від температури повітря.
  6. Кожен раз чистіть тандир совком або вологою ганчіркою, якщо стінки глазуровані.
  7. Не розпалюйте тандир в закритих приміщеннях і дотримуйтесь заходів безпеки.
Читайте ще:  10 признаков того, что мужчина никогда не перестанет вас любить

Обов’язково пробуйте готувати смачні страви в тандирі!

loading…

loading…

По теме: ( из рубрики Статті )

Оставить отзыв

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*
*

Роздiли
Top