Особливості приготування страв в тандирі
Содержание
В кожній країні є свої кулінарні особливості і способи термічної обробки страв. Наприклад, багато народів Азії звикли готувати традиційні страви в тандирі. Дізнайтеся, що це таке, і як правильно використовувати дане пристосування.
Що таке тандир, яким він може бути?
Тандир являє собою щось середнє між піччю-жаровнею і закритим мангалом. Це пристосування має кулясту форму і застосовується народами Азії для приготування традиційних страв. Воно оснащується двома кришками для корпусу і піддувала, іноді підставками для приготування різних страв. А в давні часи тандири використовувалися і для прогріву приміщень.
Такі печі широко поширені в Латинській Америці, Іспанії, на півдні Росії, в Азербайджані, Киргизстані, Туркменістані, Індії, Вірменії, Узбекистані, Японії, на Балканах і навіть в Африці. В деяких місцевостях тандир є невід’ємним атрибутом кожного двору південних народів.
Існує три різновиди тандирів:
- Стаціонарні наземні печі мають значну вагу (він досягає 400-1000 кілограмів) та для стійкості доповнюються фундаментами або глиняними платформами. Така установка має класичну сферичну форму і зазвичай розміщується в центрі двору.
- Земляні або ямные тандири розташовуються нижче рівня землі і практично риються в ній, а також доповнюються вогнетривкими стінками, виготовленими з лесу або глини. Такі види зустрічаються рідко.
- Сучасні переносні тандири. Дана установка також виготовляється з глини, але відрізняється більш легким вагою і відносно невеликими розмірами. Крім основних елементів, переносний тандир може мати використовуються для переміщення ручки.
Історія виникнення
Перші згадки про тандирах з’явилися в X столітті, і з тих пір пристосування постійно удосконалюються і зазнають деякі зміни. Але основний принцип приготування залишається незмінним: ємність нагрівається за рахунок згоряння палива (зазвичай дров), а потім її стінки віддають тепло який поміщають у піч продуктів і, таким чином, забезпечують їх термічну обробку. Причому нагрівання рівномірний, а їжа не готується на вугіллі, а практично запікається.
Перші тандири виготовлялися з лесу – так званої кам’яної пилу. Потім для виробництва почали використовувати вогнестійкі різновиди глини: каолінову і шамотну. Іноді в матеріал додавали шерсть тварин і пісок, які надавали суміші щільність і робили її ще більш міцною.
Правила і особливості використання
Процес приготування страв у тандирі складається з декількох етапів:
- Спочатку тандир потрібно розмістити на рівній стійкій поверхні (якщо він переносний) поза приміщенням.
- Приберіть велику кришку, відкрийте піддувало.
- Всередину корпусу печі завантажте дрова, щоб вони зайняли приблизно третину або половину обсягу тандира.
- Розпаліть вогонь і закрийте корпус кришкою.
- У міру горіння дров стінки будуть покриватися кіптявою. Коли вона почне обсипатися, а вогонь практично згасне, залишивши гарячі жар, тандир можна поміщати підготовлені продукти.
- Коли страва буде всередині, закрийте піддувало, накрийте піч кришкою.
- Через деякий час (воно залежить від конкретних готуються в тандирі продуктів) відкрийте кришку і вийміть блюдо. Постійно контролювати процес не потрібно, так як інгредієнти не можуть згоріти.
Готуємо смачні страви
Як приготувати страви в тандирі? Це не так складно, як може здатися на перший погляд. Нижче розглянуті цікаві рецепти.
Шашлик з свинини
Підготуйте:
- свинину;
- цибуля (головку на кілограм м’яса);
- перець;
- лимон;
- приправи;
- масло.
Опис:
- М’ясо слід нарізати шматочками. Розмір кожного – приблизно 3х3 сантиметри.
- Перемішайте свинину з приправами, лимонним соком, сіллю, порізаною півкільцями цибулею, перцем і маслом. Залиште м’ясо маринуватися на шість-сім годин або на ніч.
- Нанизуйте на шампури шматочки, встановлюйте їх в тандир і готуйте приблизно двадцять п’ять хвилин.
Курка з горіхами
Знадобляться інгредієнти:
- 1,5 кг курячого філе (або тушка);
- півтора склянки будь-яких очищених горіхів (краще використовувати різні);
- зелень;
- три зубці часнику;
- п’ять ст. л. рослинного масла;
- сіль.
Інструкція:
- Приготуйте своєрідний соус, перемоловши очищені горіхи (можна попередньо обсмажити) і змішавши їх з маслом, подрібненим часником і дрібно рубаною зеленню.
- Курку порізати на досить великі шматки і посоліть.
- Тепер кожен шматок курячого філе обмажте горіховим соусом, загорніть у фольгу і покладіть в жаростійкий посуд.
- Запікайте курку в тандирі близько години.
Порада: можна нанизати на шампури шматочки або укласти на решітку.
Пікантні овочі
Для такої страви потрібно:
- два баклажана;
- два болгарських перцю;
- велика цибулина;
- томат;
- мелена паприка;
- сіль;
- оливкова олія.
Опис процесу:
- Баклажани порізати кружальцями, як і помідори.
- Перець очистіть від насіння і серцевин, наріжте кільцями.
- Цибулю після очищення теж нарізати кільцями.
- Всі овочі посоліть, посипте паприкою і полийте олією.
- Або нанизайте інгредієнти на шампури, або покладіть на решітку.
- Запікайте овочі в тандирі п’ятнадцять хвилин.
Нюанси
Наостанок деякі секрети використання тандира і приготування в ньому страв:
- При першому розпалюванні підвищуйте температуру поступово. Спочатку підпаліть тирсу, потім порціями підкладайте дрова. Якщо відразу розігріти корпус, він може тріснути. Поступова розпалювання необхідна і в зимовий час року. Влітку ж можна відразу підпалювати весь обсяг дров.
- Зберігайте тандир в сухому місці. Перш ніж прибрати або накрити його, дочекайтеся повного природного охолодження.
- Резонне питання – які дрова використовувати? Підійдуть береза, граб, акація чи дуб, так як вони володіють найбільш високим коефіцієнтом тепловіддачі при горінні. Фруктові дерева можуть мати специфічні запахи, а хвойні породи містять смоли.
- Об’єм дров визначається з урахуванням тривалості процесу приготування і обсягу страви, але він не повинен перевищувати дві третіх частини корпусу.
- Приблизний час розпалювання становить від півгодини до години, залежно від температури повітря.
- Кожен раз чистіть тандир совком або вологою ганчіркою, якщо стінки глазуровані.
- Не розпалюйте тандир в закритих приміщеннях і дотримуйтесь заходів безпеки.
Обов’язково пробуйте готувати смачні страви в тандирі!
loading…
loading…