Основні принципи зеленої дієти
Содержание
Існує величезна кількість способів зниження ваги, в тому числі і досить оригінальних. Один з них – зелена дієта. З’ясуйте, як її дотримуватися, щоб знайти стрункість.
Що це за дієта?
Зелена дієта отримала таку назву завдяки продуктам, що входять в раціон. Всі вони повинні бути виключно зеленими. Таке меню корисно, так як відтінок притаманний переважно їжі рослинного походження, а вона володіє численними корисними властивостями. Як з’явилася така дієта, і хто її розробив – невідомо, але вона стала популярною, і її активно використовують для нормалізації маси тіла.
Що можна їсти, а що не можна?
У список дозволених продуктів входять, насамперед, зелені:
- Ягоди і фрукти: виноград, груші, агрус, яблука деяких сортів (Семеренко, Голден), лайми, авокадо, ківі, помело,
- Овочі: огірки, кабачки, болгарський перець, цукіні, брюссельська капуста, китайська пак-чой, брокколі, стеблової селера.
- Бобові: квасоля, селера.
- Зелень: петрушка, кріп, шпинат, кінза, базилік, листовий селера, стрілки зеленої цибулі, листовий салат, рукола.
Також можна і деякі інші легкі і дієтичні продукти, наприклад, нежирні риба і м’ясо, сир, йогурти, яйця, висівки, фрукти, ягоди і овочі інших кольорів, крупи (гречка, геркулес, булгур, перловка), невелика кількість горіхів. У день бажано випивати не менше 1,5-2 літрів рідини: звичайної очищеної або негазованої мінеральної води, трав’яних чаїв.
Заборонені такі продукти: жирне м’ясо, сметана, сало, вершкове масло, білий хліб, випічка і здоба, кондитерські вироби, солодощі, картопля, рис, напівфабрикати, смажене, копчене, фастфуд, сухофрукти, макаронні вироби, банани, солодкі та газовані напої, а також алкоголь.
Важливі принципи
Зелена дієта має деякі особливості:
- Бажано харчуватися дробно, тобто невеликими порціями (по 150-200 м) і частіше – не менше чотирьох-п’яти разів на день.
- Вечеряти краще не пізніше 18:00-19:00 годин.
- Обмежуйте споживання солі, так як вона сприяє затримці рідини в організмі і провокує набряки.
- Раціон повинен бути збалансованим і різноманітним, тому включайте в нього продукти, що містять білки, вуглеводи, жири (бажано рослинні), клітковину, вітаміни, мінерали, вітаміни і мікроелементи.
- «Складні» або так звані «повільні» вуглеводи бажано вживати в першій половині дня, краще в ранковий час на сніданок. На ніч можна випити склянку кефіру або іншого кисломолочного продукту: ряжанки, простокваші, кефіру.
- Вибирайте переважно корисні методи термічної обробки: тушкування, варіння, запікання, приготування на пару.
- Для підвищення ефективності дієти і прискорення процесу зниження ваги намагайтеся підвищувати фізичну активність або виконуйте вправи.
Переваги і недоліки
Зелена дієта має такі плюси:
- Більшість продуктів зеленого відтінку містить клітковину, а вона дуже корисна для шлунково-кишкового тракту: стимулює перистальтику кишкових стінок, а також виводить шлаки і очищає організм. А ще харчові волокна, розбухаючи в шлунку, надовго дарують відчуття ситості.
- У складі зеленої їжі практично завжди є вітаміни групи В, які беруть участь у багатьох протікають в організмі обмінних процесах і нормалізують функціонування нервової системи,
- Деякі вчені вважають, що продукти стриманих відтінків, до яких відноситься і зелений, не підвищують апетит і роблять на нього нейтральну дію, на відміну від яскравої їжі.
- Багато зелені продукти володіють низьким глікемічним індексом і не викликають підвищення рівня цукру в крові. І це значить, що їх можна вживати при цукровому діабеті.
- Висока ефективність. Дотримуючись зелену дієту, можна знизити вага на два-три кілограми на тиждень.
Мінуси:
- Деяким може бути складно дотримуватися зелену дієту, так як вона досить сувора. Крім того, не всі люблять зелені продукти.
- Зелена дієта має протипоказання, до яких відносяться деякі захворювання шлунково-кишкового тракту, артрит, періоди грудного вигодовування і вагітності, подагра, сечокам’яна хвороба. При загостренні наявних хронічних хвороб потрібна попередня консультація лікаря.
- Таку дієту краще не дотримуватися постійно або протягом тривалого часу, так як в меню повинні входити і інші продукти. Хоча цілком збалансований раціон, все ж може розвинутися дефіцит деяких речовин, що містяться, наприклад, в червоній їжі.
- Зелена дієта не підійде для екстреного схуднення, так як темпи зниження ваги не можна назвати стрімкими. Тому якщо вам потрібно позбавитися від зайвих кілограмів швидко, то виберіть інший варіант.
- Деякі продукти зеленого кольору доступні не завжди коштують досить дорого.
Зразкове меню
Варіант меню на один день:
- На сніданок можна з’їсти шматочок житнього хліба з сирним сиром, змішаним з рубаним зеленим луком і авокадо (бажано взяти стиглий фрукт і розім’яти його м’якоть). Сир можна замінити сиром, а зелена цибуля – шпинатом або базиліком.
- На другий сніданок дозволяється з’їсти ківі чи гроно винограду.
- Обід може бути таким: тарілка приготованого з брокколі крему-супу (можна використовувати і іншу зелену капусту або стручкову квасолю), рулет з шпинату і індички або запечена з травами курка.
- На полуденок ви можете з’їсти зелене яблуко.
- Ідеальним вечерею стане запечена з невеликою кількістю масла спаржа або стручкова квасоля, яку можна доповнити звареним яйцем або омлетом (як доповнення підійде і відварна риба).
Рекомендації
Щоб дієта була не тільки ефективної, але і безпечною для здоров’я, потрібно дотримуватися кількох рекомендацій. По-перше, не прагніть вживати виключно зелені продукти, доповнюйте їх іншими. По-друге, стежте за своїм самопочуттям і при погіршенні стану поверніться до звичного меню.
В-третіх, щоб уникнути зривів і зробити дотримання дієти більш приємним, потрібно вибирати улюблені або хоча б не викликають огиду продукти. По-четверте, намагайтеся їсти переважно свіжі овочі: вони зберігають всі корисні речовини і містять багато клітковини.
Якщо ви вирішили знижувати вагу цікаво і з користю, спробуйте використовувати для схуднення зелену дієту.
loading…
loading…