Основні принципи функціонального харчування
В умовах сучасного світу, все більше людей перестають стежити за своїм харчуванням – незліченні перекушування на ходу, нездорова їжа, в якій міститься мінімум корисних речовин, і відсутність повноцінних прийомів їжі призводить до того, що в людському організмі починають розвиватися захворювання, з’являється втома і апатія, а ще відчувається постійний брак життєвих сил.
На думку медиків, такий підхід до власного здоров’я може значно скоротити тривалість життя і погіршити її якість. Щоб запобігти такому розвитку подій, була розроблена особлива система прийому їжі – функціональне харчування.
Основні правила та загальна характеристика системи
Розбираючись в тому, що ж таке функціональний раціон, необхідно з’ясувати основні його принципи. Суть такого підходу в тому, що людина під час їжі отримує всі необхідні для себе елементи – вуглеводи і білки, жири та вітаміни, а також амінокислоти і мінерали.
Можна сказати, що це особлива харчова концепція, реалізація якої благотворно позначається на всіх системах людського тіла, допомагає впоратися з різними недугами і додає сил.
Цей принцип набрав популярність до середини 20 століття в Японії, де різко зросли деякі проблеми, пов’язані зі здоров’ям, а в подальшому цей підхід був підтриманий і багатьма іншими країнами.
Основними причинами, що спровокували розвиток нового методу, були наступні:
- Низька якість їжі, оскільки для здешевлення харчового виробництва багато виробники все частіше додають консерванти, барвники, різні замінники смаку і т. д., що негативно впливають на тіло людини. Крім того, присутність підсилювачів смаку і деяких добавок хоч тимчасово і усуває відчуття голоду, але не дає організму насититися корисними речовинами.
- Неправильний харчовий режим, так як багато нечасто замислюються про те, як збалансувати свій денний раціон. В результаті безконтрольних, а іноді і непотрібних перекусів в організм надходять смажені, гострі та жирні страви, а також всілякі солодощі. Незбалансовані продукти стають основою для розвитку таких хвороб, як діабет і гіпертонія, проблем з серцем і судинами, а також підвищують ризик онкологічних захворювань. Крім цього, з-за неправильного харчової поведінки часто розвивається ожиріння, депресія і з’являється хронічна втома.
Такі фактори стали основною причиною появи функціонального харчування, яке залишається популярним і зараз – адже питання про людської потреби у здорових і збалансованих стравах і понині стоїть дуже гостро.
Здорові продукти – основа не тільки для попередження різних хвороб, але і для поліпшення якості життя і збільшення її тривалості.
Важливим достоїнством компонентів, отриманих з натуральної сировини, є задоволення потреби організму в корисних речовинах і вітамінах, оскільки вони містять в собі достатню кількість жирів, вуглеводів і білків, цінних амінокислот та інших важливих елементів.
З урахуванням їх складу розробляється система індивідуального харчування, заснована на вимогах кожного організму окремо.
Наприклад, на території Японії зустрічаються у продажу навіть корисні цукерки – вони роблять благотворний вплив на органи і системи людського тіла і знижують ризик інфаркту. Там же можна зустріти і унікальні супи, сприяють поліпшенню кровотворення і кровообігу.
Найважливішим відзнакою функціонального харчування від так званої здорової їжі є те, що всі інгредієнти для нього вирощуються в районах з сприятливою екологією і без допомоги пестицидів та хімічних добрив, тому в їх складі містяться лише корисні речовини. Функціональними продуктами можна назвати лише ті різновиди, що отримали наукове підтвердження наданої користі на людину.
Такі інгредієнти повинні вживатися в їжу щодня, щоб щоразу поповнювати запаси поживних речовин. На сьогоднішній день вони поділяються на наступні групи:
- Фрукти і овочі від місцевих фермерських господарств;
- Кисломолочні продукти з пробіотиками, особливо йогурти і кефір;
- Натуральні масла рослинного походження;
- Крупи та горіхи;
- Морські продукти, особливо риба минтай, сьомга, тріска і т. д.
Завдяки такому раціону людина отримує всі корисні речовини. Іноді принцип функціонального харчування порівнюють з їжею для космонавтів – і в тому, і в іншому випадку інгредієнти засвоюються дуже легко, вони однорідні і містять лише корисні елементи.
Плюси і мінуси системи
Інтерес до функціонального харчування з кожним роком тільки збільшується. Це пов’язано з багатьма перевагами такого підходу:
- Натуральне походження всіх страв виключає потрапляння в організм шкідливих хімічних сполук;
- Збалансовані страви є основою для підтримки краси та здоров’я;
- Продукти легко засвоюються організмом, в результаті чого на органи ШКТ не лягає додаткове навантаження;
- Підхід допомагає поліпшити якість життя і позбавляє від втоми і апатії;
- Достатня кількість поживних елементів в інгредієнтах допомагають запобігти їх дефіцит;
- Принципи даного раціону підходять для всіх віків;
- В результаті використання методу поліпшуються захисні якості і підвищується імунітет;
- Дотримуючись основних принципів можна позбутися від багатьох захворювань, пов’язаних з діяльністю ШЛУНКОВО-кишкового тракту і серцево-судинної системи;
- Нормалізується вага тіла, значно поліпшується самопочуття і настрій.
Як і багато методи прийому їжі, схема має і недоліки, до яких відносяться:
- Ймовірність перенасичення окремими елементами в результаті безконтрольного вживання деяких продуктів;
- Індивідуальні алергічні реакції, викликані складом такої їжі;
- Неможливість використання принципів в дитячому віці;
- У деяких різновидах системи заборонено вживати каші, фрукти і овочі, тому дотримуватися такого раціону потрібно з обережністю, уважно спостерігаючи за змінами в організмі.
Продукти для функціонального харчування сьогодні доступні як у звичайних магазинах, так і для інтернет-замовлень. Продукція такого роду повинна пройти обов’язкову сертифікацію, а щоб зрозуміти, що їжа підходить для подібного методу, потрібно поглянути на етикетку. На ній обов’язково повинна бути інформація про те, що товар натуральний, а також про відсутність у ньому барвників, підсилювачів смаку та інших шкідливих добавок. Тим не менш, у ньому можуть бути присутніми вітаміни і різні добавки натурального походження.
loading…
loading…