1928 Основні принципи функціонального харчування

Основні принципи функціонального харчування


В умовах сучасного світу, все більше людей перестають стежити за своїм харчуванням – незліченні перекушування на ходу, нездорова їжа, в якій міститься мінімум корисних речовин, і відсутність повноцінних прийомів їжі призводить до того, що в людському організмі починають розвиватися захворювання, з’являється втома і апатія, а ще відчувається постійний брак життєвих сил.

Основні принципи функціонального харчування

На думку медиків, такий підхід до власного здоров’я може значно скоротити тривалість життя і погіршити її якість. Щоб запобігти такому розвитку подій, була розроблена особлива система прийому їжі – функціональне харчування.

Основні правила та загальна характеристика системи

Розбираючись в тому, що ж таке функціональний раціон, необхідно з’ясувати основні його принципи. Суть такого підходу в тому, що людина під час їжі отримує всі необхідні для себе елементи – вуглеводи і білки, жири та вітаміни, а також амінокислоти і мінерали.

Можна сказати, що це особлива харчова концепція, реалізація якої благотворно позначається на всіх системах людського тіла, допомагає впоратися з різними недугами і додає сил.

Основні принципи функціонального харчування

Цей принцип набрав популярність до середини 20 століття в Японії, де різко зросли деякі проблеми, пов’язані зі здоров’ям, а в подальшому цей підхід був підтриманий і багатьма іншими країнами.

Основними причинами, що спровокували розвиток нового методу, були наступні:

  1. Низька якість їжі, оскільки для здешевлення харчового виробництва багато виробники все частіше додають консерванти, барвники, різні замінники смаку і т. д., що негативно впливають на тіло людини. Крім того, присутність підсилювачів смаку і деяких добавок хоч тимчасово і усуває відчуття голоду, але не дає організму насититися корисними речовинами.
  2. Неправильний харчовий режим, так як багато нечасто замислюються про те, як збалансувати свій денний раціон. В результаті безконтрольних, а іноді і непотрібних перекусів в організм надходять смажені, гострі та жирні страви, а також всілякі солодощі. Незбалансовані продукти стають основою для розвитку таких хвороб, як діабет і гіпертонія, проблем з серцем і судинами, а також підвищують ризик онкологічних захворювань. Крім цього, з-за неправильного харчової поведінки часто розвивається ожиріння, депресія і з’являється хронічна втома.
Читайте ще:  Корисні властивості томатного соку

Такі фактори стали основною причиною появи функціонального харчування, яке залишається популярним і зараз – адже питання про людської потреби у здорових і збалансованих стравах і понині стоїть дуже гостро.

Здорові продукти – основа не тільки для попередження різних хвороб, але і для поліпшення якості життя і збільшення її тривалості.

Важливим достоїнством компонентів, отриманих з натуральної сировини, є задоволення потреби організму в корисних речовинах і вітамінах, оскільки вони містять в собі достатню кількість жирів, вуглеводів і білків, цінних амінокислот та інших важливих елементів.

З урахуванням їх складу розробляється система індивідуального харчування, заснована на вимогах кожного організму окремо.

Основні принципи функціонального харчування

Наприклад, на території Японії зустрічаються у продажу навіть корисні цукерки – вони роблять благотворний вплив на органи і системи людського тіла і знижують ризик інфаркту. Там же можна зустріти і унікальні супи, сприяють поліпшенню кровотворення і кровообігу.

Найважливішим відзнакою функціонального харчування від так званої здорової їжі є те, що всі інгредієнти для нього вирощуються в районах з сприятливою екологією і без допомоги пестицидів та хімічних добрив, тому в їх складі містяться лише корисні речовини. Функціональними продуктами можна назвати лише ті різновиди, що отримали наукове підтвердження наданої користі на людину.

Такі інгредієнти повинні вживатися в їжу щодня, щоб щоразу поповнювати запаси поживних речовин. На сьогоднішній день вони поділяються на наступні групи:

  • Фрукти і овочі від місцевих фермерських господарств;
  • Кисломолочні продукти з пробіотиками, особливо йогурти і кефір;
  • Натуральні масла рослинного походження;
  • Крупи та горіхи;
  • Морські продукти, особливо риба минтай, сьомга, тріска і т. д.

Завдяки такому раціону людина отримує всі корисні речовини. Іноді принцип функціонального харчування порівнюють з їжею для космонавтів – і в тому, і в іншому випадку інгредієнти засвоюються дуже легко, вони однорідні і містять лише корисні елементи.

Читайте ще:  Как выбрать фундаментные растения для своего дома?

Плюси і мінуси системи

Основні принципи функціонального харчування

Інтерес до функціонального харчування з кожним роком тільки збільшується. Це пов’язано з багатьма перевагами такого підходу:

  • Натуральне походження всіх страв виключає потрапляння в організм шкідливих хімічних сполук;
  • Збалансовані страви є основою для підтримки краси та здоров’я;
  • Продукти легко засвоюються організмом, в результаті чого на органи ШКТ не лягає додаткове навантаження;
  • Підхід допомагає поліпшити якість життя і позбавляє від втоми і апатії;
  • Достатня кількість поживних елементів в інгредієнтах допомагають запобігти їх дефіцит;
  • Принципи даного раціону підходять для всіх віків;
  • В результаті використання методу поліпшуються захисні якості і підвищується імунітет;
  • Дотримуючись основних принципів можна позбутися від багатьох захворювань, пов’язаних з діяльністю ШЛУНКОВО-кишкового тракту і серцево-судинної системи;
  • Нормалізується вага тіла, значно поліпшується самопочуття і настрій.

Як і багато методи прийому їжі, схема має і недоліки, до яких відносяться:

  • Ймовірність перенасичення окремими елементами в результаті безконтрольного вживання деяких продуктів;
  • Індивідуальні алергічні реакції, викликані складом такої їжі;
  • Неможливість використання принципів в дитячому віці;
  • У деяких різновидах системи заборонено вживати каші, фрукти і овочі, тому дотримуватися такого раціону потрібно з обережністю, уважно спостерігаючи за змінами в організмі.

Продукти для функціонального харчування сьогодні доступні як у звичайних магазинах, так і для інтернет-замовлень. Продукція такого роду повинна пройти обов’язкову сертифікацію, а щоб зрозуміти, що їжа підходить для подібного методу, потрібно поглянути на етикетку. На ній обов’язково повинна бути інформація про те, що товар натуральний, а також про відсутність у ньому барвників, підсилювачів смаку та інших шкідливих добавок. Тим не менш, у ньому можуть бути присутніми вітаміни і різні добавки натурального походження.

loading…

loading…

По теме: ( из рубрики Статті )

Оставить отзыв

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*
*

Роздiли
Top