Оригінальні та корисні салати з руколою
Содержание
Рукола з’явилася на прилавках магазинів відносно недавно, але вже встигла стати популярною і завоювати серця тих, хто стежить за фігурою і воліє здорове харчування. І з такого продукту можна приготувати безліч цікавих салатів на будь-який смак і на всі випадки життя!
Чому всі так люблять руколу?
Рукола не тільки смачна, але ще й багата вітамінами та іншими поживними речовинами, наприклад, фосфором, натрієм, магнієм, цинком, залізом, йодом, харчовими волокнами, золою, ефірними маслами, вуглеводами, білками, вітамінами С, РР, К, Е і групи В.
Розглядаючи корисні властивості руколи, можна виділити такі як:
- нормалізація функціонування нервової системи;
- прискорення обмінних процесів;
- зміцнення захисних сил організму і захист від інфекцій;
- стимуляція перистальтики кишкових стінок, поліпшення травлення;
- антиоксидантну дію: нейтралізація вільних радикалів, уповільнення процесів окислення тканин і їх старіння, запобігання розвитку онкологічних захворювань;
- стабілізація рівня глюкози в крові;
- поліпшення складу крові;
- виведення з організму шлаків;
- протизапальний ефект;
- регенеративну дію і ранозагоювальний;
- зміцнення стінок судин, зниження їх ламкості;
- зниження рівня «поганого» холестерину;
- посилення статевого потягу;
- зміцнення та відновлення суглобів.
Цікаві салати
Як приготувати смачні салати з руколою? Пропонуємо кілька цікавих способів.
Спосіб №1
Щоб приготувати простий, але водночас вишуканий салат, потрібні такі продукти:
- 200 г моцарели;
- 70 г свіжої руколи;
- 300 г черрі;
- три ст. л. оливкової олії;
- ст. л. бальзамічного оцту;
- столова ложка соку лимона;
- сіль.
Опис приготування:
- Моцарелу потрібно порізати: якщо маленькі кульки, досить розділити кожен навпіл. Так само поступите і з помідорами черрі, попередньо вимивши їх. Руколу обполосніть, обтрусіть і просушіть, а потім нарвете на не дуже дрібні шматочки.
- Всі підготовлені компоненти покладіть в салатницю, посоліть.
- Приготуйте заправку, змішавши оцет з соком лимона і маслом. Влийте її в салат, ретельно його перемішати.
Спосіб №2
Якщо вам потрібно вишукане блюдо, то зробіть салат з руколою і креветками. Для цього знадобиться:
- 100 г руколи;
- 170 г креветок (краще використовувати тигрові або хоча б великі);
- авокадо;
- 150 г пармезану;
- лайм;
- дві столові ложки соєвого соусу;
- три ст. л. оливкової олії;
- дві ст. л. бальзамічного оцту (можна замінити винним);
- сіль.
Інструкція:
- Руколу вимийте, струсіть і просушіть. Якщо гілочки великі, їх можна нарвати.
- З лайма зніміть і натріть цедру. Відіжміть з фрукта сік.
- Сир треба натерти на крупній тертці.
- Креветки відварити в киплячій воді протягом трьох-п’яти хвилин, трохи посоливши.
- З авокадо вийміть кісточку, зніміть шкірку і наріжте м’якоть.
- Тепер підготуйте заправку, з’єднавши оливкова олія, соєвий соус, лаймову цедру, бальзамічний оцет, сіль.
- З’єднайте всі інгредієнти, заправте готовою сумішшю і перемішайте.
Спосіб №3
Дуже смачним і незвичайним буде салат з руколою і кедровими горішками. Від вас потрібно підготувати наступні продукти:
- сім або вісім черрі;
- 70 г руколи;
- 50-70 г кедрових горішків;
- ч. л. діжонської гірчиці;
- ст. л. меду;
- половина ч. л. соку лайма;
- столова ложка оливкової олії.
Інструкція:
- Помідори черрі потрібно вимити і розрізати навпіл, якщо вони великі. Дрібні можна не чіпати і залишити цілими.
- Для приготування соусу-заправки змішайте оливкова олія з віджатим з лайма чи лимона соком, медом і дижонской гірчицею. Всі компоненти збийте виделкою або вінчиком, щоб добитися однорідності.
- Візьміть не дуже глибоку тарілку, на ній розкладіть листя руколи (їх потрібно попередньо вимити і висушити), зверху покладіть помідори, посипте їх кедровими горішкам і залийте підготовленої заправкою.
Спосіб №4
Салат, приготовлений таким способом, може стати не тільки закускою, але і повноцінним легким гарніром. Знадобляться такі продукти:
- 200 г грибів, наприклад, печериць;
- 100 грамів руколи;
- 150 г спаржі (можна використовувати свіжу або заморожену);
- невелика цибулина;
- три ст. л. бальзамічного оцту;
- дві ст. л. оливкової олії;
- сіль.
Приготування:
- Спочатку підготуйте всі компоненти: цибулю очистіть і поріжте півкільцями, пагони спаржі можна ділити навпіл. Гриби після миття наріжте пластинками.
- У сковороді прогрійте оливкова олія. Спочатку смажте на ньому цибулю дві хвилини, потім додайте спаржу з грибами. Обсмажуйте всі разом п’ять-сім хвилин до красивого рум’яного кольору. Майже в самому кінці не забудьте додати сіль.
- Тепер на тарілці розкладіть вимиті і висушені листя руколи, на них покладіть трохи охолоджені, але ще теплі спаржу з грибами. Зверху все полити бальзамічним оцтом і відразу подавайте салат, щоб він був теплим.
Спосіб №5
Це рецепт не менш цікавий, ніж всі інші. Для приготування салату вам знадобиться:
- 300 г курячого філе або філе;
- 150 г свіжого або консервованого ананаса;
- середня червона цибулина;
- 100 г руколи;
- пара столових ложок оливкової олії;
- пара ст. л. лимонного соку;
- ч. л. солодкої гірчиці;
- сіль.
Опис процесу приготування:
- Курку потрібно вимити, натерти сіллю і маслом (за бажанням можна використовувати приправи) і запекти у фользі в духовці при 175 градусах приблизно протягом півгодини. Коли вона трохи охолоне, можна нарізати її соломкою або кубиками. Інший варіант термічної обробки – жарити в олії на сковороді.
- Цибулю треба почистити, нарізати півкільцями. Ананас порізати кубиками.
- Викладайте в салатницю або порційні тарілки руколу, курку і ананаси з цибулею. Заправляйте сумішшю гірчиці, цитрусового соку, солі і оливкової олії (якщо ви смажили курку, то просто покладіть її разом з маслом). Все готово!
Спосіб №6
Якщо хочеться чогось легкого, то зробіть овочевий салат. Для цього потрібно:
- болгарський перець;
- невеликий баклажан;
- фіолетова цибулина;
- 100 г руколи;
- 70 г кіноа;
- три ст. л. кедрових горіхів;
- вода;
- три ст. л. оливкової олії;
- пучок свіжого базиліка;
- по невеликому пучку розмарину і чебрецю (можна використовувати сушені);
- лимон або лайм;
- сіль.
Інструкція:
- Перець очистіть від насіння і серцевини, наріжте соломкою. Баклажан також наріжте, шкірку видаляти не потрібно, якщо вона не дуже щільна. Ці овочі змішайте з оливковою олією і випікайте при 180 градусах в будь жароміцної ємності приблизно двадцять хвилин.
- Цибулю почистіть, поріжте тонкими півкільцями. Всю зелень після ретельного миття і просушування нарвете.
- Кіноа покладіть в киплячу воду, варити до м’якості, потім покладіть в друшляк і трохи остудіть.
- З’єднайте всі компоненти салату (додавайте овочі разом з маслом, в якому вони запікалися), посоліть і збризніть соком лимона.
Обов’язково купуйте корисну руколу і готуйте з неї смачні салати!
loading…
loading…