Оригінальні страви з зморшків
Содержание
Зморшки – дуже цікаві гриби, але не найпопулярніші. Якщо ви любите оцінювати нові страви, то спробуйте приготувати щось цікаве і незвичайне з такого продукту.
Попередня обробка зморшків
Сморчки відносяться до категорії умовно їстівних грибів, тому вживати їх слід вкрай обережно.
По-перше, добре їх промийте: в отворах капелюшків можуть накопичуватися земля і бруд.
По-друге, пам’ятайте про те, що зморшки, як і інші виростають в дикій природі гриби, мають властивість вбирати із землі і накопичувати в собі різні речовини, в тому числі і токсичні. І щоб їх нейтралізувати, слід піддавати їх тривалої термічної обробки. А в ресторанах деякі кухарі такі гриби попередньо відварюють або обдають окропом або паром.
Варіанти страв
Як приготувати страви з зморшків? Пропонуємо кілька цікавих варіантів.
Варіант перший
Зморшки можна замаринувати. Для цього знадобляться такі продукти:
- 900-1000 г свіжих зморшків;
- їдальня ложка цукрового піску;
- дві ст. л. солі;
- три зубці часнику;
- пучок кропу;
- пара лаврових листочків;
- чайна ложка концентрованої оцтової есенції (можна замінити чотирма великими ложками 9%-ного оцту);
- 600-700 мл води;
- десять горошин гвоздики;
- п’ять горошин чорного перцю.
Приготування:
- Спочатку сморчки ретельно промийте. Найбільші потрібно розрізати на кілька частин. Тепер всі гриби покладіть в ємність достатніх розмірів і залийте водою.
- Поставте каструлю на вогонь, і коду вода почне кипіти, додайте оцет, зменште вогонь до середнього і варити все приблизно тридцять хвилин. Утворюється при варінні пінку регулярно знімайте.
- Через півгодини спробуйте маринад на смак і при потребі додайте ще трохи оцту для додання більш вираженою кислинки.
- Додайте до грибів сіль, цукор, перець з гвоздикою, а також лаврові листочки.
- Всі компоненти разом з оцтовим маринадом перемістіть в закриту скляну банку, залиште її остигати, а потім приберіть ємність в холодильник.
- Сморчки добре промаринуются вже до кінця наступного дня.
Варіант другий
Смажені зморшки – це прекрасний ситний гарнір до різних страв.
- кілограм зморшків;
- головка цибулі;
- кілька стрілок зеленої цибулі;
- трохи солі;
- три столових ложки рослинного або таку ж кількість вершкового масла.
Опис процесу:
- Спочатку сморчки потрібно ретельно промити і замочити на десять хвилин у гарячій воді. Далі гриби бажано відварити протягом ще десяти хвилин, щоб нейтралізувати всі наявні в них токсини.
- При необхідності поріжте зморшки, якщо вони великі. Цибулю треба почистити і або пошинкувати, або порізати тоненькими півкільцями. Зелена цибуля промийте і поріжте.
- У сковорідці прогрійте масло, викладайте в неї цибулю разом зі зморшками і смажте ці компоненти до м’якості і золотистого красивого відтінку.
- Додайте сіль і рубаний зелений лук, смажте всі ще близько п’яти хвилин, а потім вимикайте вогонь.
Варіант третій
Щоб не лише оцінити смак зморшків, але й вгамувати голод ситним блюдом, можна зробити котлети з таких грибів. Для цього потрібно:
- 400-500 г зморшків;
- велика голівка цибулі;
- два яйця;
- три шматка білого хліба;
- три ст. л. сметани;
- третину склянки молока;
- для смаження вершкове масло;
- сіль;
- для обвалки панірувальні сухарі.
Опис процесу:
- Гриби потрібно дуже ретельно промити, при необхідності порізати (найбільші) і варити в підсоленій воді близько двадцяти хвилин після закипання.
- Цибулю потрібно дрібно-дрібно пошинкувати і злегка спасерувати в олії.
- Хліб замочіть молоком і розімніть, щоб він швидше розбухнув.
- Гриби відразу разом з хлібом пропустіть через м’ясорубку або подрібніть, використовуючи блендер.
- В грибну масу додайте смажену цибулю, яйця, сіль і сметану.
- З отриманої суміші формуйте котлетки середніх розмірів, кожну обвалюйте в панірувальних сухарях і до золотавості смажте з двох сторін.
Варіант четвертий
З зморшків можна просто і дуже швидко зробити поживний салат. Для його приготування знадобиться:
- 700-900 г зморшків;
- дві невеликих головки цибулі;
- салат або інша подібна зелень;
- сіль;
- три ст. л. оливкової олії.
Інструкція:
- Гриби після ретельного миття на годину замочіть в солоній холодній воді, а потім варіть півгодини.
- Тепер зморшки можна обсмажити в сковорідці на добре прогрітому олії.
- Цибулю треба порізати півкільцями. Зелень просто порвіть руками.
- У салатниці змішати всі компоненти (гриби додаються разом з маслом, яке буде грати роль заправки) і посоліть їх.
- Простий, але ситний салатик готовий!
Варіант п’ятий
Смачне, ситне і досить просте блюдо – сморчки з картоплею. Вам потрібно:
- кг зморшків;
- 500-700 г картоплі;
- велика цибулина;
- півсклянки молока;
- пара ст. л. сметани;
- приблизно три ст. л. вершкового або рослинного масла;
- зелень (наприклад, кропу);
- сіль.
Інструкція:
- Сморчки добре промийте, залийте водою з додаванням солі і залиште на півтори години. Потім тричі прополощіть їх для видалення осаду. Потім гриби потрібно варити двадцять хвилин, два рази міняючи воду. При варінні не забудьте додати сіль.
- Картоплю очистіть і зваріть до повної готовності.
- Цибулю після чищення будь-яким способом поріжте і разом зі зморшками обсмажте до м’якості і рум’яності в сковороді з маслом.
- Тепер в жароміцну ємність укладіть зварену картоплю, смажені сморчки з цибулею, а також зелень. Все це за смаком посоліть і залийте сумішшю молока із сметаною.
- Ємність відправляйте в прогріту до 170 градусів духовку і випікайте блюдо буквально п’ятнадцять хвилин, щоб всі продукти встигли просочитися і віддати смак.
Варіант шостий
Цей рецепт відрізняється вишуканістю і подарує вам цікаве блюдо. Ось які продукти потрібні:
- 600-700 г зморшків;
- невелика головка цибулі;
- 100 мл білого вина;
- ст. л. або більше вершкового масла;
- склянка сметани;
- маленька ложка соку лимона;
- мелений перець;
- сіль.
Опис процесу:
- Спочатку займіться зморшками: їх після попереднього миття варіть двадцять п’ять чи тридцять хвилин в солоній воді, а потім поріжте, якщо вони великі.
- Цибулю очистіть, будь-яким способом поріжте, наприклад, тонкими кільцями або півкільцями.
- У сковороді розігрійте олію на ньому до м’якості і красивого кольору смажте цибулю зі зморшками.
- Додайте вино, сметану і лимонний сік.
- Тушкуйте під кришкою хвилин десять, а потім відкрийте сковорідку і протягом п’яти хвилин дайте випарується частини рідини. Додайте сіль з перцем.
Обов’язково спробуйте приготувати одне з цікавих страв з зморшків!
loading…
loading…