2563 Якими властивостями володіє рис басматі?

Якими властивостями володіє рис басматі?


Є безліч сортів рису, але особливої уваги заслуговує басматі. З’ясуйте, за що цінується цей сорт, якими цінними властивостями володіє, як його вибирати і готувати.

Опис

Басматі – це різновид рису, що має подовжені і тонкі зерна, що зберігають свою форму навіть після термічної обробки і не розварюється. Від багатьох інших видів культури даний відрізняється наявністю приємного легкого аромату, що нагадує щось середнє між горіхами та попкорном. Смак дуже м’який, включає горіхові нотки. Особливістю сорту є і те, що зібрані зерна проходять етап річної витримки, яка дозволяє збільшувати твердість.

Якими властивостями володіє рис басматі?

Батьківщиною басматі вважаються околиці Гімалайських гір, але сьогодні злак культивується в інших країнах, наприклад, в Китаї і США. І все ж основним постачальником залишається Індія, а найкращий рис вирощується в регіоні між Пакистаном та Індією – північному Пенджабі.

Склад і користь

Якими властивостями володіє рис басматі?

До складу зерен басматі входить чимало цінних речовин: крохмаль, клітковина, вуглеводи, білок, незамінні амінокислоти (лізин, метіонін, трионин та інші), калій, залізо, селен, натрій, фосфор, вітаміни групи В. Енергетична цінність становить близько 345 кілокалорій.

Корисні властивості басматі:

  • Клітковина, яка присутня в басматі в значних кількостях, нормалізує травлення і перистальтику кишкових стінок, виводить з організму шлакові, токсичні та інші шкідливі речовини. Крім того, рис обволікає слизові оболонки шлунка і захищає їх від негативного впливу соляної кислоти.
  • Вітаміни групи В необхідні для підтримки безперебійного функціонування нервової системи і стабілізації метаболізму. А особливо великий зміст у басматі фолієвої кислоти, потреба в якій збільшується на ранніх термінах вагітності, коли формуються важливі органи плоду.
  • У такому рисі чимало вуглеводів, але вони «складні» («повільні»), тобто засвоюються поступово, не провокують різких підвищень рівня глюкози в крові і витрачаються на вироблення необхідної для життєдіяльності енергії. Цей продукт можна без шкоди для здоров’я вживати діабетикам.
  • Регулярне вживання басматі допоможе знизити рівень «поганого» холестерину в крові і зменшити ризики утворення бляшок в судинах і розвитку атеросклерозу.
  • Калій, який входить до складу, використовується людським організмом для живлення серцевого м’яза, тому, включаючи в раціон рис, можна захистити себе від інфаркту міокарда.
  • Басматі корисний при хворобах нирок, так як допомагає виводити надлишок рідини і попереджати набряки.
  • Так як в продукті є фосфор, його можна вважати корисним для мозку. Регулярне включення в раціон дозволить підвищити мозкову активність і знайти розумові здібності.

Важливо знати! Протипоказань басматі практично не має, особливо якщо вживати його в помірних кількостях. Але не варто їсти його часто при ожирінні, кишкової непрохідності та схильності до запорів.

Використання в кулінарії

Якими властивостями володіє рис басматі?

Що приготувати з корисного і цінного басматі? Можна зробити безліч цікавих страв, але спочатку варто з’ясувати кілька нюансів:

  1. Перед приготуванням будь-якої страви рис потрібно ретельно промити. Полощіть його в прохолодній воді до тих пір, поки вона не стане абсолютно прозорою: це зробить басматі більш розсипчастим і попередить злипання зерняток.
  2. Напевно, ви хочете знати, скільки варити басматі. Тривалість і особливості термічної обробки залежать від того, яке блюдо ви вибрали. Якщо ви готуєте простий гарнір без добавок, то промитий рис засипте в киплячу воду (з розрахунку дві частини рідини на частину рису), після закипання поваріть п’ять-сім хвилин, потім вимкніть вогонь і залиште каструлю на двадцять хвилин. Для салату басматі відварюйте у великій кількості води протягом двадцяти хвилин, потім промийте в холодній воді.
  3. Басматі відмінно поєднується практично з будь-якими продуктами: рибою, овочами, м’ясом, морепродуктами, птицею і навіть фруктами та сухофруктами. Тому експерименти тільки вітаються!
Читайте ще:  Самая быстрая пицца на сковороде за 10 минут

Цікаві страви

Якщо ви не знаєте, як готувати басматі, пропонуємо вдалі варіанти.

Салат

Зробіть із басматі салат, який напевно сподобається всім. Ось що вам знадобиться:

  • стакан басматі;
  • дві склянки води;
  • три зубці часнику;
  • чотири ст. л. оливкової олії;
  • один досить великий цукіні;
  • 70 г кедрових горішків;
  • три ст. л. кунжуту;
  • кілька листів салату.

Приготування:

  1. Спочатку займіться рисом: ретельно промийте його і відваріть до готовності, не забувши сполоснути в холодній воді, щоб він зберіг розсипчастість.
  2. Цукіні треба порізати кубиками або тонкою соломкою (надмірно товсту шкірку краще видалити) і обсмажити на добре прогрітому оливковій олії у сковорідці. Разом з кабачком можна відразу ж злегка посмажити і кедрові горішки. Масло не виливайте, воно стане в нагоді.
  3. Часник після чищення будь-яким способом подрібніть, наприклад, можна пропустити його через прес або потерти.
  4. В тарілки покладіть салатні листя, на яких будуть розміщуватися інші інгредієнти. З’єднайте басматі, кабачки, горіхи, часник і масло, що залишилося, все перемішайте і розділіть на порції, розклавши по тарілках. Зверху посипте салат кунжутом.

Басматі з морепродуктами і овочами

Якими властивостями володіє рис басматі?

Для приготування цієї вишуканої страви потрібно:

  • стакан басматі;
  • 350 г морепродуктів (можна використовувати морський коктейль);
  • цибулина;
  • чотири зубці часнику;
  • дві склянки води;
  • чверть склянки оливкової олії;
  • 100 г стеблового селери;
  • 100 г замороженого або консервованого горошку;
  • спеції і сіль.

Інструкція:

  1. Селера наріжте кубиками, цибулю після очищення або пошинкуйте, або порізати тоненькими півкільцями. Часник очищається і пропускається через прес.
  2. У сковороді прогрійте масло, на ньому почніть обсмажувати горошок, цибулю і селеру з часником. Всі овочі повинні в підсумку розм’якшитися і підрум’янитися. Коли мета буде досягнута, додайте в сковорідку морепродукти і смажте всі разом три хвилини, а потім тушкуйте під кришкою близько десяти хвилин.
  3. Окремо зваріть рис і з’єднайте його з іншими готовими інгредієнтами. Додайте сіль зі спеціями, тушкуйте страву буквально хвилину і вимикайте вогонь.
Читайте ще:  Список корисних книг, які допоможуть зрозуміти чоловіків

Якщо ви досі не їли басматі, то обов’язково купите його і введіть у раціон. Готувати цікаві страви допоможуть запропоновані рецепти.

loading…

loading…

По теме: ( из рубрики Статті )

Оставить отзыв

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*
*

Роздiли
Top