2563 Якими властивостями володіє рис басматі?

Якими властивостями володіє рис басматі?


Є безліч сортів рису, але особливої уваги заслуговує басматі. З’ясуйте, за що цінується цей сорт, якими цінними властивостями володіє, як його вибирати і готувати.

Опис

Басматі – це різновид рису, що має подовжені і тонкі зерна, що зберігають свою форму навіть після термічної обробки і не розварюється. Від багатьох інших видів культури даний відрізняється наявністю приємного легкого аромату, що нагадує щось середнє між горіхами та попкорном. Смак дуже м’який, включає горіхові нотки. Особливістю сорту є і те, що зібрані зерна проходять етап річної витримки, яка дозволяє збільшувати твердість.

Якими властивостями володіє рис басматі?

Батьківщиною басматі вважаються околиці Гімалайських гір, але сьогодні злак культивується в інших країнах, наприклад, в Китаї і США. І все ж основним постачальником залишається Індія, а найкращий рис вирощується в регіоні між Пакистаном та Індією – північному Пенджабі.

Склад і користь

Якими властивостями володіє рис басматі?

До складу зерен басматі входить чимало цінних речовин: крохмаль, клітковина, вуглеводи, білок, незамінні амінокислоти (лізин, метіонін, трионин та інші), калій, залізо, селен, натрій, фосфор, вітаміни групи В. Енергетична цінність становить близько 345 кілокалорій.

Корисні властивості басматі:

  • Клітковина, яка присутня в басматі в значних кількостях, нормалізує травлення і перистальтику кишкових стінок, виводить з організму шлакові, токсичні та інші шкідливі речовини. Крім того, рис обволікає слизові оболонки шлунка і захищає їх від негативного впливу соляної кислоти.
  • Вітаміни групи В необхідні для підтримки безперебійного функціонування нервової системи і стабілізації метаболізму. А особливо великий зміст у басматі фолієвої кислоти, потреба в якій збільшується на ранніх термінах вагітності, коли формуються важливі органи плоду.
  • У такому рисі чимало вуглеводів, але вони «складні» («повільні»), тобто засвоюються поступово, не провокують різких підвищень рівня глюкози в крові і витрачаються на вироблення необхідної для життєдіяльності енергії. Цей продукт можна без шкоди для здоров’я вживати діабетикам.
  • Регулярне вживання басматі допоможе знизити рівень «поганого» холестерину в крові і зменшити ризики утворення бляшок в судинах і розвитку атеросклерозу.
  • Калій, який входить до складу, використовується людським організмом для живлення серцевого м’яза, тому, включаючи в раціон рис, можна захистити себе від інфаркту міокарда.
  • Басматі корисний при хворобах нирок, так як допомагає виводити надлишок рідини і попереджати набряки.
  • Так як в продукті є фосфор, його можна вважати корисним для мозку. Регулярне включення в раціон дозволить підвищити мозкову активність і знайти розумові здібності.

Важливо знати! Протипоказань басматі практично не має, особливо якщо вживати його в помірних кількостях. Але не варто їсти його часто при ожирінні, кишкової непрохідності та схильності до запорів.

Використання в кулінарії

Якими властивостями володіє рис басматі?

Що приготувати з корисного і цінного басматі? Можна зробити безліч цікавих страв, але спочатку варто з’ясувати кілька нюансів:

  1. Перед приготуванням будь-якої страви рис потрібно ретельно промити. Полощіть його в прохолодній воді до тих пір, поки вона не стане абсолютно прозорою: це зробить басматі більш розсипчастим і попередить злипання зерняток.
  2. Напевно, ви хочете знати, скільки варити басматі. Тривалість і особливості термічної обробки залежать від того, яке блюдо ви вибрали. Якщо ви готуєте простий гарнір без добавок, то промитий рис засипте в киплячу воду (з розрахунку дві частини рідини на частину рису), після закипання поваріть п’ять-сім хвилин, потім вимкніть вогонь і залиште каструлю на двадцять хвилин. Для салату басматі відварюйте у великій кількості води протягом двадцяти хвилин, потім промийте в холодній воді.
  3. Басматі відмінно поєднується практично з будь-якими продуктами: рибою, овочами, м’ясом, морепродуктами, птицею і навіть фруктами та сухофруктами. Тому експерименти тільки вітаються!
Читайте ще:  Несколько добрых и смешных историй из жизни

Цікаві страви

Якщо ви не знаєте, як готувати басматі, пропонуємо вдалі варіанти.

Салат

Зробіть із басматі салат, який напевно сподобається всім. Ось що вам знадобиться:

  • стакан басматі;
  • дві склянки води;
  • три зубці часнику;
  • чотири ст. л. оливкової олії;
  • один досить великий цукіні;
  • 70 г кедрових горішків;
  • три ст. л. кунжуту;
  • кілька листів салату.

Приготування:

  1. Спочатку займіться рисом: ретельно промийте його і відваріть до готовності, не забувши сполоснути в холодній воді, щоб він зберіг розсипчастість.
  2. Цукіні треба порізати кубиками або тонкою соломкою (надмірно товсту шкірку краще видалити) і обсмажити на добре прогрітому оливковій олії у сковорідці. Разом з кабачком можна відразу ж злегка посмажити і кедрові горішки. Масло не виливайте, воно стане в нагоді.
  3. Часник після чищення будь-яким способом подрібніть, наприклад, можна пропустити його через прес або потерти.
  4. В тарілки покладіть салатні листя, на яких будуть розміщуватися інші інгредієнти. З’єднайте басматі, кабачки, горіхи, часник і масло, що залишилося, все перемішайте і розділіть на порції, розклавши по тарілках. Зверху посипте салат кунжутом.

Басматі з морепродуктами і овочами

Якими властивостями володіє рис басматі?

Для приготування цієї вишуканої страви потрібно:

  • стакан басматі;
  • 350 г морепродуктів (можна використовувати морський коктейль);
  • цибулина;
  • чотири зубці часнику;
  • дві склянки води;
  • чверть склянки оливкової олії;
  • 100 г стеблового селери;
  • 100 г замороженого або консервованого горошку;
  • спеції і сіль.

Інструкція:

  1. Селера наріжте кубиками, цибулю після очищення або пошинкуйте, або порізати тоненькими півкільцями. Часник очищається і пропускається через прес.
  2. У сковороді прогрійте масло, на ньому почніть обсмажувати горошок, цибулю і селеру з часником. Всі овочі повинні в підсумку розм’якшитися і підрум’янитися. Коли мета буде досягнута, додайте в сковорідку морепродукти і смажте всі разом три хвилини, а потім тушкуйте під кришкою близько десяти хвилин.
  3. Окремо зваріть рис і з’єднайте його з іншими готовими інгредієнтами. Додайте сіль зі спеціями, тушкуйте страву буквально хвилину і вимикайте вогонь.
Читайте ще:  Особливості приготування морквяного салату

Якщо ви досі не їли басматі, то обов’язково купите його і введіть у раціон. Готувати цікаві страви допоможуть запропоновані рецепти.

loading…

loading…

По теме: ( из рубрики Статті )

Оставить отзыв

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*
*

Роздiли
Top