Як вибрати правильний шоколад?
2418 Як вибрати правильний шоколад?

Як вибрати правильний шоколад?


Здавна шоколад вважався майже магічним продуктом, навіть на латині дерева какао називають «Theobroma Cacao», що в перекладі означає «Їжа Богів». І справді, плитка чорного, молочного або білого ласощі, якій іноді так хочеться порадувати себе, є особливим видом гастрономічного задоволення. А згідно з дослідженнями, танення шматочка шоколаду у роті може подарувати більш тривалий приплив ейфорії, ніж поцілунок.

Як вибрати правильний шоколад?

Але не всі солодощі однаково хороші, тому сьогодні ми пропонуємо вам дізнатися про те, як правильно вибирати шоколад, і на що звертати особливу увагу.

Якість vs підробка

Шоколад роблять з какао-бобів, в результаті чого і з’являються відомі всім його види:

  • Чорний. У ньому міститься максимальна кількість какао-порошку, і мінімум цукру. За рахунок цього ласощі має дуже насичений аромат і смак, і вважається найбільш корисним з усіх. Саме темний сорт містить в собі велику кількість токоферонов, які допомагають зняти напругу, втому і поліпшити настрій.
  • Молочний. Крім плодів какао-дерева в нього додають молоко, вершки і досить велика кількість цукру.
  • Білий. Всупереч існуючій думці, для нього не використовують барвників заради додання кольору. Просто замість какао-бобів кладуть тільки масло цих плодів, цукор, молоко і вершки. Такий шоколад володіє особливим смаком, але в той же час є дуже калорійним.

Тепер, коли смакові пристрасті визначені, можна приступати до вибору. Але він часом буває нелегким, адже асортимент солодощів в магазині так великий, і дуже хочеться потрапити на якісний товар, а не підробку, що ховається під красивою обгорткою.

А тому в допомогу вам ми підготували кілька важливих і корисних порад про те, як це зробити:

Вивчаємо склад. Він і є ключем до розуміння того, що знаходиться всередині. Обов’язково читайте його, навіть якщо він написаний дрібним шрифтом. Це у ваших же інтересах. Отже, в натуральній плитці солодкого ласощі можуть бути всього кілька інгредієнтів: какао, масло какао і цукор (у випадку з молочним – молоко і вершки). І чим їх буде більше, тим якісніший продукт у ваших руках.

Читайте ще:  Как прикрепить балдахин на детскую кроватку?

Часто виробники, щоб здешевити продукт, частково замінюють масло какао іншими видами – пальмовою, соєвою, соняшниковою. В такому випадку на упаковці пишуть «еквівалент» або «замінник».

Як вибрати правильний шоколад?

Еквівалент має місце бути в більш дешевих плитках, але, по суті, він зовсім не страшний. Єдине, що смак продукту буде менш насиченим. А от у випадку, якщо у складі присутня замінник, то натуральним продукт назвати вже ніяк не можна.

Також іноді серед інгредієнтів можна помітити лецитин. Він ніяк не зіпсує смак, і навіть принесе додаткову користь, адже є речовиною, яка виробляє наш організм. Але його запаси швидко вичерпуються під час емоційних і фізичних навантажень, і поповнити їх можна, вживаючи арахіс, яйця, сир або шоколад.

Звертати увагу також і на кількість какао, зазначене у відсотках. Гіркий шоколад може називатися таким, якщо вміст какао в ньому не менше 55%. Якщо ж кількість какао-порошку більше 4% або серед компонентів є хоч трохи рослинного жиру, тоді такий продукт вважається вже кондитерської плиткою.

Огляд плитки. Зовнішній вигляд також може багато чого розповісти про якість. Ласощі з ідеальним смаком повинно мати тверду, гладку і блискучу поверхню. Якщо вам попалася плитка з сивиною» — білим нальотом, це говорить про те, що продукт якісний (в ньому немає замінників какао-масла), але от з умовами зберігання однозначно були проблеми. Вживати таку солодкість не рекомендовано.

Як вибрати правильний шоколад?

Перевірити натуральність можна ще одним способом. Якщо потримати плитку, що пролежала в холодильнику кілька годин над вогнем, то вже через кілька хвилин на її поверхні з’явиться той самий білий наліт. Можна спробувати перевірити це і шляхом плавлення. Покладіть кілька шматочків ласощі в каструльку і поставте на маленький вогонь, вже через 1-2 хвилини ви отримаєте однорідну тягучу масу. Продукт, в якому є гідрожир буде плавитися довше, і часто розшаровуватися.

Читайте ще:  Прошло 2 года после провала на Евровидении. Как сложилась жизнь певицы

Якщо часу на такі експерименти у вас немає, тоді можна обійтися найпростішим варіантом. Якщо в плитці солодощі немає замінників, тоді її шматочок швидко потоне в склянці молока. В іншому випадку, він залишиться плавати на поверхні. Винятком є пористий шоколад, який також не тоне. Але причина зовсім не в поганому складі, а в особливій структурі та надмірної легкості.

Зняття проби. І, нарешті, головний етап перевірки – дегустація. Хороший шоколад ніколи не липне до зубів і є досить слабким. Розламуючи плитку, ви почуєте характерний чіткий звук, а ось продукт, в який додали сою, буде мати більш м’яку консистенцію, і ламатися практично безшумно.

Як вибрати правильний шоколад?

Термін зберігання. Не важливо, купуєте ви упакований продукт або на вагу, завжди звертайте увагу на термін його зберігання. Натуральний шоколад без добавок може зберігатися 6-10 місяців, для солодощів з добавками і начинкою цей термін скорочується до 4 місяців. Ласощі на вагу і зовсім недовговічні – їх можна вживати лише протягом 2 місяців.

Ну і пам’ятайте, що якісний шоколад не може коштувати дешево. Тому і цей фактор варто враховувати у процесі вибору.

Коли дуже хочеться і можна…

Ласунам особливо складно дається позбавлення від зайвих кілограмів, адже то і справа тягне з’їсти щось заборонене, в тому числі і шоколад. Але, на щастя, порадувати себе їм при схудненні можна. Ідеально, якщо це буде гіркий шоколад без цукру або з мінімальним його змістом.

Але є солодкість потрібно в розумних кількостях. 10-20 г на день (1-2 квадратика) допоможуть зробити процес схуднення більш приємним.

Тепер ви знаєте, що важливо враховувати при виборі солодкої плитки, і, сподіваємося, почнете менше сумніватися в тому, якісний продукт знаходиться у вас в руках. Приємного апетиту!

loading…

Автор:
Дата:
Из той же категории: (Статті)

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.

четыре × 2 =

Сейчас читают:
Top