Як вибрати правильний шоколад?
Здавна шоколад вважався майже магічним продуктом, навіть на латині дерева какао називають «Theobroma Cacao», що в перекладі означає «Їжа Богів». І справді, плитка чорного, молочного або білого ласощі, якій іноді так хочеться порадувати себе, є особливим видом гастрономічного задоволення. А згідно з дослідженнями, танення шматочка шоколаду у роті може подарувати більш тривалий приплив ейфорії, ніж поцілунок.
Але не всі солодощі однаково хороші, тому сьогодні ми пропонуємо вам дізнатися про те, як правильно вибирати шоколад, і на що звертати особливу увагу.
Якість vs підробка
Шоколад роблять з какао-бобів, в результаті чого і з’являються відомі всім його види:
- Чорний. У ньому міститься максимальна кількість какао-порошку, і мінімум цукру. За рахунок цього ласощі має дуже насичений аромат і смак, і вважається найбільш корисним з усіх. Саме темний сорт містить в собі велику кількість токоферонов, які допомагають зняти напругу, втому і поліпшити настрій.
- Молочний. Крім плодів какао-дерева в нього додають молоко, вершки і досить велика кількість цукру.
- Білий. Всупереч існуючій думці, для нього не використовують барвників заради додання кольору. Просто замість какао-бобів кладуть тільки масло цих плодів, цукор, молоко і вершки. Такий шоколад володіє особливим смаком, але в той же час є дуже калорійним.
Тепер, коли смакові пристрасті визначені, можна приступати до вибору. Але він часом буває нелегким, адже асортимент солодощів в магазині так великий, і дуже хочеться потрапити на якісний товар, а не підробку, що ховається під красивою обгорткою.
А тому в допомогу вам ми підготували кілька важливих і корисних порад про те, як це зробити:
Вивчаємо склад. Він і є ключем до розуміння того, що знаходиться всередині. Обов’язково читайте його, навіть якщо він написаний дрібним шрифтом. Це у ваших же інтересах. Отже, в натуральній плитці солодкого ласощі можуть бути всього кілька інгредієнтів: какао, масло какао і цукор (у випадку з молочним – молоко і вершки). І чим їх буде більше, тим якісніший продукт у ваших руках.
Часто виробники, щоб здешевити продукт, частково замінюють масло какао іншими видами – пальмовою, соєвою, соняшниковою. В такому випадку на упаковці пишуть «еквівалент» або «замінник».
Еквівалент має місце бути в більш дешевих плитках, але, по суті, він зовсім не страшний. Єдине, що смак продукту буде менш насиченим. А от у випадку, якщо у складі присутня замінник, то натуральним продукт назвати вже ніяк не можна.
Також іноді серед інгредієнтів можна помітити лецитин. Він ніяк не зіпсує смак, і навіть принесе додаткову користь, адже є речовиною, яка виробляє наш організм. Але його запаси швидко вичерпуються під час емоційних і фізичних навантажень, і поповнити їх можна, вживаючи арахіс, яйця, сир або шоколад.
Звертати увагу також і на кількість какао, зазначене у відсотках. Гіркий шоколад може називатися таким, якщо вміст какао в ньому не менше 55%. Якщо ж кількість какао-порошку більше 4% або серед компонентів є хоч трохи рослинного жиру, тоді такий продукт вважається вже кондитерської плиткою.
Огляд плитки. Зовнішній вигляд також може багато чого розповісти про якість. Ласощі з ідеальним смаком повинно мати тверду, гладку і блискучу поверхню. Якщо вам попалася плитка з сивиною» — білим нальотом, це говорить про те, що продукт якісний (в ньому немає замінників какао-масла), але от з умовами зберігання однозначно були проблеми. Вживати таку солодкість не рекомендовано.
Перевірити натуральність можна ще одним способом. Якщо потримати плитку, що пролежала в холодильнику кілька годин над вогнем, то вже через кілька хвилин на її поверхні з’явиться той самий білий наліт. Можна спробувати перевірити це і шляхом плавлення. Покладіть кілька шматочків ласощі в каструльку і поставте на маленький вогонь, вже через 1-2 хвилини ви отримаєте однорідну тягучу масу. Продукт, в якому є гідрожир буде плавитися довше, і часто розшаровуватися.
Якщо часу на такі експерименти у вас немає, тоді можна обійтися найпростішим варіантом. Якщо в плитці солодощі немає замінників, тоді її шматочок швидко потоне в склянці молока. В іншому випадку, він залишиться плавати на поверхні. Винятком є пористий шоколад, який також не тоне. Але причина зовсім не в поганому складі, а в особливій структурі та надмірної легкості.
Зняття проби. І, нарешті, головний етап перевірки – дегустація. Хороший шоколад ніколи не липне до зубів і є досить слабким. Розламуючи плитку, ви почуєте характерний чіткий звук, а ось продукт, в який додали сою, буде мати більш м’яку консистенцію, і ламатися практично безшумно.
Термін зберігання. Не важливо, купуєте ви упакований продукт або на вагу, завжди звертайте увагу на термін його зберігання. Натуральний шоколад без добавок може зберігатися 6-10 місяців, для солодощів з добавками і начинкою цей термін скорочується до 4 місяців. Ласощі на вагу і зовсім недовговічні – їх можна вживати лише протягом 2 місяців.
Ну і пам’ятайте, що якісний шоколад не може коштувати дешево. Тому і цей фактор варто враховувати у процесі вибору.
Коли дуже хочеться і можна…
Ласунам особливо складно дається позбавлення від зайвих кілограмів, адже то і справа тягне з’їсти щось заборонене, в тому числі і шоколад. Але, на щастя, порадувати себе їм при схудненні можна. Ідеально, якщо це буде гіркий шоколад без цукру або з мінімальним його змістом.
Але є солодкість потрібно в розумних кількостях. 10-20 г на день (1-2 квадратика) допоможуть зробити процес схуднення більш приємним.
Тепер ви знаєте, що важливо враховувати при виборі солодкої плитки, і, сподіваємося, почнете менше сумніватися в тому, якісний продукт знаходиться у вас в руках. Приємного апетиту!
loading…