Як вибрати гарне вино у супермаркеті і чи є воно там?
Содержание
Якщо ви з усіх алкогольних напоїв віддаєте перевагу вино або просто хочете придбати його до столу, то напевно підете за такою купівлею в найближчий супермаркет. Але чи є там по-справжньому стоять і хороші вина? І як їх вибирати? Всі подробиці – в статті.
Є в супермаркетах хороші вина?
Чи Реально знайти гідне вино в супермаркеті? Так, цілком: сьогодні в таких магазинах дуже широкий асортимент, серед якого є позиції для різних категорій покупців, включаючи вимогливих і досвідчених.
Якщо ви хочете насолодитися напоєм і отримати задоволення, сміливо вирушайте у великий і відомий супермаркет з великим потоком людей. Але якщо ви плануєте придбати щось ексклюзивне і виняткове, то краще прийти за цим або спеціалізований відділ, або у винний магазин або бутік.
Як зробити вибір?
Як вибрати гарне вино в супермаркеті? Вибір такого напою – завдання непросте, адже при купівлі неможливо оцінити смак і навіть запах. Доводиться покладатися на інформацію з етикетки. Але на упаковці може виявитися безліч незнайомих або незрозумілих дані. Та й сама тара викликає великі сумніви. Щоб ви змогли розібратися, нижче розглянемо найважливіші критерії вибору.
Тара
Насамперед ми звертаємо увагу на упаковку, і це логічно. Вино в пакетах приваблює своєю дешевизною, але точно не порадує вишуканим смаком. Кращий варіант – скло, причому бажано затемнене, щоб благородний напій не контактував з променями світла.
Має значення товщина скла? Так, але тільки якщо вино допускає і передбачає витримку. Молоді не призначені для тривалого зберігання напої розливаються по тонкостінних пляшках, так як зберігати їх не має сенсу: з віком вони не стають кращими.
Цікавий факт! Деякі вважають, що поглиблення в дні пляшці є показником високої якості. Насправді ж така виїмка формується деякими виробниками виключно для зручного транспортування: в неї ідеально входить горлечко іншої пляшки.
Має значення і пробка. Натуральна має мікропори, через які проникає кисень: якщо вино має потенціал до витримки, то воно буде поступово розвиватися, тобто старіти. А ось молоді і не призначені для тривалого зберігання напої закриваються гвинтовими пробками, які не пропускають всередину нічого, не мають сторонніх запахів і забезпечують герметичність. Але пластик може надавати провину неприємний присмак.
Етикетка
Насамперед, просто окиньте поглядом етикетку. Якщо вона погано пропечатана, вицвіла місцями або криво наклеєна, то вино навряд чи буде якісним: цінують свою репутацію виробники не економлять на цьому. Небажано вибирати напої з надмірно яскравими, барвистими і кричущими етикетками: дотримуйтеся принципу лаконічності.
Також на етикетці ви повинні знайти всю цікаву для вас інформацію, докладно описують конкретний вино. Причому такі дані повинні бути написані чітко і зрозуміло, щоб покупець зміг все швидко вивчити.
Інформація про вино
Про викладеної на пляшці інформації варто написати окремо і детально. На етикетці обов’язково мають бути зазначені:
- Марка, тобто назва бренду, під яким випускається напій.
- Повне найменування виробника та його контакти.
- Регіони виготовлення вина: збору сировини і розливу (ці місця можуть бути різними). Вина зі Старого Світу, до яких відносяться всі європейські держави (Італія, Німеччина, Іспанія, Франція) – це класика. Тут відповідально ставляться до якості, але ціна напоїв нерідко висока (мінімально 700-800 руб.), що обумовлено витратами на транспортування, податковими зборами та валютним курсом. Новий Світ, до якого відносяться Аргентина, ПАР, Нова Зеландія, Австралія, Чилі, США та інші неєвропейські країни – це більш доступні за ціною вина (вартість пляшки стартує з 400-600 рублів), але часом нітрохи не поступаються за якістю. Також на прилавках є і вітчизняні вина, які теж заслуговують на увагу, адже умови для виноробства у нас цілком сприятливі.
- Сорт винограду. Всі сорти поділяються на дві великі категорії: міжнародні, розповсюджені по всьому світу і загальноприйняті, а також автохтонні, тобто характерних лише для певних регіонів і вироблені тільки там. Всі напої також поділяються на червоні і білі. До міжнародним червоним відносяться мерло, мальбек, каберне-совіньон, піно нуар, сіра, карменер, каберне фран. Білим – рислінг, піно блан, шардоне, аліготе, семийон, піно грі. Але часто сорти купажируются, тобто з’єднуються і комбінуються.
- Фортеця вимірюється в градусах (о) чи в інших одиницях – «x% vol.».
- Вміст цукрів. Варіюється від 4 грамів на літр для сухих вин до 45 р. для солодких вин.
- Дата розливу. Вона неодмінно вказується на етикетці, причому на видному місці. Термін витримки – інформація, актуальна лише для дорогих витриманих вин, настаивавшихся в бочках.
- Категорія: їдальня (найпоширеніша), сортова або марочна.
Вартість
Ціна за одну пляшку вина варіюється від 150 рублів до декількох тисяч. Але ви повинні розуміти, що по-справжньому якісний і благородний напій не може коштувати дешево, адже витрати виробників повинні повністю виправдовуватися. Тому мінімум – це 400-500 рублів. Саме в цій ціновій категорії можна знайти гарне вино, яке подарує справжнє гастрономічне і естетичне задоволення.
Рекомендації
Наостанок поради, які допоможуть вам вибрати вино у супермаркеті і зорієнтуватися в асортименті:
- Враховуйте, з якою метою вино купується. В подарунок краще купувати благородні і більш дорогі вина, а для вечері можна підібрати варіант з оптимальним співвідношенням ціна-якість.
- Визначитеся, з чим ви будете пити вино. До м’яса підходять червоні вина, причому зі стейками з яловичини краще поєднуються терпкі. А до риби або морепродуктів підберіть біле вино.
- Зверніть увагу на акцизну марку. Не бути її не може, адже в супермаркети надходять лише сертифіковані товари. Але перевірити акциз і відстежити долю» вина дозволить спеціальний додаток, таке як «АлкоСканер», «Антіконтрафакт Алко», «АкцизКонтроль» або «Алкоголь сканер». Навівши камеру на марку, ви отримаєте повну інформацію про пляшці.
- Для вибору відповідного вина можна також скористатися додатком, але не вірте сліпо рейтингом, краще вивчайте відгуки, хоча і вони часто суб’єктивні, адже, як кажуть «на смак і колір товаришів немає». І все ж якщо думки більшості про вини позитивні, воно дійсно варте.
- Якщо ви знайшли своє вино, то краще купувати тільки його. Хоча експерименти дозволять оцінити нові смаки і, можливо, знайти ще одного улюбленця.
- Якщо ушкоджена тара, не купуйте таке вино: напевно його властивості з-за дефекту постраждали.
- Якщо в магазині присутній кавіст, тобто професійний помічник у виборі вина, то не соромтесь звернутись до нього.
Озброївшись корисною інформацією з статті, ви точно виберете в супермаркеті хороше вино.