Як смачно приготувати гриби рижики?
Грибники особливо цінують рижики, і не даремно, адже це один не тільки з найбільш смачних, а й самих корисних видів грибів. У них яскраво-помаранчева капелюшок і легкий, приємний запах смоли. Знайти їх можна в соснових лісах з серпня по жовтень.
Досвідчені господині знають, що особливо смачними рудими є в солоному вигляді, але навіть звичайні смажені зі сметаною вони принесуть неймовірну гастрономічне задоволення. А що ж ще можна приготувати з них? Давайте дізнаємося разом.
Лісовий гість
Рижики – дуже поживний і енергетично цінний продукт завдяки великому вмісту білків. А крім цього в них міститься велика кількість вітаміну С і різних корисних мікроелементів. Як же можна їх приготувати?
Соління. Знають господині рекомендують не мити гриби перед засолюванням, а всього лише очистити від соснових голок і листів, витерти і укладати шарами в посуд для соління капелюшками вгору. Так вони зберігають усі свої корисні властивості. Шари потрібно пересипати сіллю, зверху покласти кришку і поставити гніт.
Через добу, коли гриби пустять сік, їх необхідно перекласти в банки, також зробивши всередині кожної невеликий гніт, і зафіксувати кришкою. У такому стані вони повинні простояти 2-3 тижні. Щоб соління на зиму зберігалися довше, до них можна додати листя хрону. Він запобіжить появі цвілі. Не зайвими будуть листя смородини і парасольки кропу.
Ароматний суп-пюре. Ніжна консистенція і прекрасний запах приведуть за стіл всіх домашніх. Щоб приготувати цю страву вам знадобляться:
- гриби – 200 г;
- картопля – 3-4 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- морква – 1 шт.;
- плавлений сир – 50 г;
- борошно – 1 ст. л.;
- вершки – 100 мл;
- вершкове масло;
- зелень;
- спеції.
Рижики потрібно добре промити і нарізати на невеликі шматочки. Викласти в каструлю і злегка обсмажити на вершковому маслі. Після додати воду і варити півгодини.
Картоплю зварити до напівготовності, на сковороді пропассеровать цибулю і моркву, все овочі пюрировать з допомогою блендера.
Далі овочеву масу потрібно викласти в бульйон, і залишити кипіти на маленькому вогні. Тим часом натерти на тертці сир, покласти в суп і помішуючи дочекатися, поки він повністю розчинитися.
Борошно розвести невеликою кількістю бульйону так, щоб не було грудочок, і також додати в суп. За 5 хвилин до закінчення варіння влити вершки і приправити спеціями.
Подавати з дрібно посіченою зеленню.
Грибний салат. Його краще всього подавати теплим, тоді ваші гості зможуть відчути неповторний смак. Знадобляться:
- рижики – 100 г;
- сир – 100 г;
- болгарський перець – 2 шт.;
- морква – 1 шт.;
- апельсин – 1 шт.;
- яблуко – 1 шт.
Для заправки:
- натуральний йогурт – 50 мл;
- гірчиця – 1 ч. л.
Гриби промити, нарізати тонкими пластинами і обсмажити. Викласти на серветку, щоб прибрати зайвий жир. Яблуко порізати невеликими кубиками і скропити соком лимона, щоб не потемніло. М’якоть апельсина і сир подрібнити.
Перець очистити і запекти в духовці або на грилі, порізати смужками. Свіжу моркву натерти на дрібній тертці. Змішати всі компоненти і залити заправкою, для якої потрібно змішати йогурт без добавок і гірчицю. Приправити спеціями і подавати до столу.
Пісний жульєн. Дуже простий рецепт гарячого страви, якими можуть порадувати себе навіть ті, хто дотримується посту. Необхідні продукти:
- рижики – 500 г;
- цибуля – 2 шт;
- сметана – 100 г;
- сир – 100 р.
Гриби і цибулю подрібнити і обсмажити на рослинному маслі. Додати сметану і протушкувати ще кілька хвилин, приправте спеціями. Але варто обов’язково стежити за тим, як випаровується рідина, щоб соус не став надто густим. Якщо це все-таки сталося, розвести його можна вершками або молоком.
Готову масу викласти в невеликі порційні формочки, посипати тертим сиром і відправити в духовку на 5 хвилин.
Рижики – дуже корисний продукт. Народні цілителі часто рекомендують вживати при захворюваннях, спричинених бактеріями, у тому числі і туберкульозі. Крім того в них містяться необхідні організму амінокислоти. Ну а в кулінарному плані рижики прекрасні і як основне блюдо і як гарнір, який можна подавати з картоплею, кашами, рибою або м’ясом. Приємного апетиту!
loading…
loading…