Як приготувати праліне?
Содержание
Якщо ви ласун, то напевно пробували праліне. І такий вишуканий і приголомшливий десерт можна приготувати в домашніх умовах своїми руками. Зі статті ви дізнаєтеся кілька вдалих рецептів.
Що таке праліне
Праліне являє собою досить густу по консистенції і жирну масу, що складається з перетертих горіхів і цукру. Традиційно в якості основи використовується мигдаль, який перемішується з цукром і доповнюється іншими інгредієнтами, наприклад, какао (порошок або маслом), шоколадом, кондитерським жиром. Технологія приготування нескладна: горіхи обсмажують, змішують з цукром, потім нагріваються далі до розплавлення цукрових кристалів і їх карамелізації. Далі масу охолоджують і після затвердіння дроблять і перетирають.
Факт! Спочатку праліне було самостійним десертом, але пізніше стало використовуватися в інших кондитерських стравах. Сьогодні з нього роблять начинки для шоколаду, цукерок і тортів.
Досить цікава історія виникнення праліне. Вважається, що в сімнадцятому столітті винайшов такий вишуканий десерт кухар французького посла в Нідерландах герцога Плессі-Пралина. За дорученням він повинен бути здивувати гостей на банкеті і вирішив використовувати самі рідкісні в ті часи продукти, взявши за основу мигдаль. Далі події легенд розрізняються. Одні вважають, що кулінар відразу з’єднав смажений мигдаль з паленим цукром і подав до столу. Інші впевнені, що його помічник випадково розсипав горіхи, а кухар в розпачі розлив на них гарячий сироп. Так чи інакше, суміш мигдалю з цукром сподобалася гостям, і рецепт стали активно використовувати і всіляко модифікувати, доповнюючи добавками типу шоколаду або какао.
Як робити праліне будинку
Як приготувати праліне, який стане або самостійним десертом і прикрасою столу для чаювання, або приголомшливою начинку для цукерок, тістечок або тортів? Варіантів приготування чимало: вони розрізняються за використовуваним в якості основи горіхам, допоміжних інгредієнтів і послідовності обробки. Пропонуємо ознайомитися з варіаціями і взяти на озброєння вподобаний рецепт.
Класичне мигдальне
Цей варіант вважається класичним і простим. Для приготування потрібно:
- сто грамів мигдалю;
- сто грамів цукрового піску;
- трохи рослинного масла (для змазування дна дека).
Покрокова інструкція:
- Горішки спочатку очищайте і перебирайте, щоб видалити зіпсовані екземпляри, які вкрай негативно вплинуть на смак готового десерту.
- Далі на сухій сковороді і невеликому вогні підсушуйте мигдаль протягом п’яти-семи хвилин, постійно його помішуючи, щоб уникнути пригорання.
- Гарячі підсушені горішки перекладайте на деко, дно якого бажано змастити маслом (щоб нічого не прилипло, і було зручніше і простіше відокремлювати масу надалі).
- Тепер готуйте карамель. Для цього цукор сипте в толстодонную сковорідку або іншу ємність з досить товстим дном. На невеликому вогні топите цукровий пісок і після його повного розплавлення варіть масу до придбання рум’яного кольору і загустіння.
- Готовим гарячим сиропом рівномірно поливайте мигдаль на деку, залишайте компоненти на деякий час.
- Коли склад трохи затвердіє, його можна подрібнити за допомогою блендера. Далі для надання потрібної консистенції можна за бажанням додати молоко, масло какао, вершкове), іл розтоплений шоколад.
Шоколадне
А це смачне праліне точно порадує любителів шоколаду. І для такого десерту потрібно:
- 200 грамів будь-яких горіхів (наприклад, фісташок, мигдалю, кеш’ю);
- 70-80 грамів молочного шоколаду;
- 70-80 грамів гіркого шоколаду (при бажанні можна використовувати один вигляд: тільки гіркий або тільки молочний);
- 80-100 грамів цукрової пудри;
- столова ложка вершкового масла (підійде і какао-масло);
- за бажанням трохи пісочного печива (50-60 грамів).
Опис процесу поетапно:
- Горіхи після очищення і сортування потрібно протягом п’яти-семи хвилин підсушити на сухій сковорідці (або хвилин 10 в прогрітій до 180 градусів духовці).
- Далі прямо в сковороду з гарячими горішками всипайте цукрову пудру. На повільному вогні компоненти тримайте до освіти не дуже густий карамелі.
- Будь-яке блюдо змастіть маслом, в нього викладайте густу солодку горіхову масу і залишайте тверднути.
- Коли горіхово-цукрова маса схопиться і затвердіє, подрібніть її ретельно за допомогою блендера, кухонного комбайна або м’ясорубки.
- Далі на водяній бані або в мікрохвильовій печі растапливайте шоколад і, поки він ще рідкий, швидко змішуйте з солодкою горіховою пастою. Ретельно все перемішуйте до однорідності. За бажанням додайте крошеное печиво.
- З готового шоколадного праліне можна формувати цукерки, наприклад, за допомогою спеціальних формочок (їх рекомендується змастити маслом, щоб витягувати цукерки було простіше і зручніше).
З фундука
Вишуканий десерт можна зробити з фундука. І список інгредієнтів такий:
- 300 г фундука;
- 250 р цукрового піску або пудри (пудра плавиться швидше);
- 20-30 масла (фундука, мигдалю або звичайного вершкового);
- пара столових ложок лікеру (горіхового або шоколадного).
Опис рецепту:
- Фундук після очищення (за бажанням лушпиння можна залишити) розкладіть на деко і підсушіть в духовці протягом 10 хвилин при 180 градусах.
- Перекладайте готовий фундук в будь-яку толстодонную ємність, наприклад, в каструлю. Туди ж всипайте цукор або пудру. Ставте ємність на вогонь і тримайте до тих пір, поки цукор не розплавиться, не придбає бурштиновий відтінок і не перетвориться в тягучий сироп.
- На деку розстеліть пергамент (пекарську папір) і злегка змастіть маслом. Залиште масу застигати.
- Після затвердіння фундука з карамеллю цей склад будь-яким зручним способом подрібнюйте дуже ретельно до стану крихти.
- Далі додавайте масло і лікер, знову все мельчите до однорідності.
- Готово! Праліне з фундука можна використовувати за призначенням!
З волоських горіхів з медом
Домашнє праліне можна приготувати з доступних що виростають в наших широтах горішків – волоських. Вивчіть перелік складових:
- стакан очищених волоських горіхів;
- три столові ложки досить густого натурального меду;
- дві столові ложки цукрового піску;
- 40 грамів вершкового масла.
Етапи приготування:
- Горішки поломайте руками або порубаєте ножем, з’єднайте з цукром і перемістіть в сковорідку, в якій тримайте протягом семи хвилин до повного розплавлення цукру і його перетворення в сироп.
- Перекладіть готову гарячу масу на змащений маслом блюдо або деко, залиште тверднути.
- Коли сироп стане твердим, потрібно масу поламати на шматочки і подрібнити в крихту.
- Далі горіхово-цукрову крихту з’єднайте з медом і маслом, знову все подрібнюйте до однорідності.
- Ваше праліне готове, його можна перетворювати на цукерки або використовувати для начинки будь-якого кондитерського виробу.
Сподобалися рецепти? Неодмінно спробуйте кілька і побалуйте себе і близьких!