Як можна приготувати овочі в мікрохвильовці?
Содержание
Мікрохвильова піч підходить тільки для розігрівання готових страв, але і для приготування продуктів. Наприклад, в ній можна готувати овочі. Як саме? З’ясуємо!
Які овочі підійдуть для приготування в мікрохвильовій печі?
Перш за все, варто розібратися в принципі роботи мікрохвильової печі. Мікрохвилі розганяють молекули води, які починають швидко переміщатися і в результаті нагріваються. Звідси випливає висновок, що в мікрохвильовій печі можна гріти і готувати продукти, що містять вологу. Практично у всіх овочах є вода, так що будь-які з них підійдуть для термічної обробки даним способом.
Головні принципи і правила приготування овочів
Як правильно приготувати овочі в мікрохвильовці? В приготуванні немає абсолютно нічого складного, але є головні принципи і правила:
- Краще всього підходять для приготування в мікрохвильовій печі овочі свіжі, стиглі та соковиті. У старих і залежаних вологи менше, так що вони будуть готуватися довше, а ще можуть бути жорсткими і сухими.
- Соковиті овочі можна готувати без додаткової вологи. А більш щільні і тверді готуються в невеликій кількості води (але не потрібно заливати нею продукти).
- Великі овочі бажано перевертати в процесі один-два рази, особливо якщо вони готуються з водою.
- Додавати за смаком сіль і приправи слід в кінці або після приготування, так як при нагріванні кристали будуть вбирати вологу і зроблять основний продукт сухим і жорстким. Також є ймовірність, що страва виявиться пересоленим.
- Використовуйте відповідний посуд. По-перше, вона повинна призначатися для використання в мікрохвильовій печі (причому конкретно для приготування страв). По-друге, ємність повинна мати відповідний розмір. Бажано, щоб овочі рівномірно розміщувалися в один шар.
Універсальний спосіб
Цим способом можна приготувати будь-які овочі цілком чи шматочками, одного виду або відразу декількох (наприклад, для овочевого салату). Процес нескладний: спочатку овочі переберіть і гарненько вимийте, за необхідності почистіть, укладіть рівномірно в ємність для мікрохвильової печі, накрийте кришкою. Далі розміщуйте посуд з продуктами в прилад, виставляйте максимальну потужність і включайте таймер. Щоб приготувати цілу середню за розміром морква, буряк чи картоплину, досить 8-12 хвилин. Для нарізаних овочів вистачить 3-7 хвилин.
Цікаві рецепти
Можна не просто доводити овочі до готовності, але і створювати повноцінні овочеві страви. Пропонуємо рецепти.
Рагу з баклажанів в томаті
Для цієї страви знадобиться:
- 500 г баклажанів;
- 1 морква;
- 50 мл оливкової олії;
- 70 г томатної пасти;
- зубець часнику;
- 1 цибулина;
- кінза;
- сіль з перцем.
Опис:
- Всі овочі вимийте, за необхідності почистіть.
- Баклажани нарізуйте соломкою, цибулю – тонкими півкільцями. Моркву з часником тріть, зелень дрібно рубайте.
- В підходящу ємність укладайте всі подрібнені овочі, заливайте маслом, перемішуйте.
- Надсилайте ємність з кришкою і в мікрохвильовку на сім хвилин.
- Додайте зелень, томатну пасту і перець з сіллю, після перемішування готуйте рагу ще 2-3 хвилини.
Цвітна капуста у вершках
Список інгредієнтів:
- півкіло цвітної капусти;
- склянка вершків;
- сіль і будь-яка ваша улюблена приправа, наприклад, прованські трави.
Рецепт:
- Цвітну капусту промийте і ділите на суцвіття.
- Укладайте суцвіття в ємність, заливайте вершками, змішаними з невеликою кількістю солі і приправою.
- Ставте накриту посуд в мікрохвильову піч приблизно на десять хвилин.
Картопля з сиром
Підготуйте:
- кілограм картоплі;
- 150 грамів сиру;
- оливкова або вершкове масло.
Дійте за інструкцією:
- Картоплю очистіть, викладайте в придатну для мікрохвильової печі посуд і готуйте під кришкою близько п’яти-семи хвилин. Якщо картопля тверда, можна додати трохи води.
- Напівготову картоплю надрезайте впоперек, але не повністю, щоб вийшла своєрідна гармошка.
- Ріжте тонкими скибочками сир, пишіть в картоплю (в розрізи).
- Всю поверхню картоплі змащуйте оливковою або розм’якшеним вершковим маслом (зручніше робити це кулінарної пензлем).
- Надсилайте картоплю з сиром в мікрохвильовку ще хвилини на три.
Кабачки з помідорами і перцем в сметані
Інгредієнти:
- три молодих кабачка;
- два стиглих великих томата;
- два болгарських перцю;
- цибулина;
- 150 мл сметани;
- за смаком сіль.
Приготування покроково:
- Мийте овочі, цибулю очистіть, перець звільняйте від насіння і плодоніжок.
- Кабачки нарізуйте соломкою або кільцями, помідори – кубиками або часточками, цибулю – півкільцями, перець – якими шматочками.
- Всі порізані овочі покладіть в посуд, тушкуйте під кришкою в мікрохвильовці сім хвилин.
- Додайте сметану з сіллю, змішуйте все, відправляйте в піч ще на три хвилини.
Поради

Salad of boiled and carrots broccoli with spicy orange dressing
Щоб готувати овочі в мікрохвильовці швидко і корисно, дотримуйтесь таким нескладним рекомендаціям:
- Овочі з шкіркою перед відправкою в піч бажано в декількох місцях проткнути виделкою або зубочисткою або неглибоко надрізати ножем. У противному випадку продукт полопается і втратить привабливий вигляд.
- Якщо овочі планується подавати не цілими, то готуйте їх подрібненими, щоб вони прогрівалися всередині рівномірно і швидше.
- Виставляйте максимальну потужність мікрохвильової печі.
- Час визначається індивідуально. Великі, щільні і тверді овочі готуються довше, ніж соковиті і дрібні.
- Якщо овоч не готовий, переверніть його і доводите до потрібної м’якості. Але пам’ятайте, що після приготування овочі можуть ще трохи розм’якшуватися, так що після виймання з печі вони можуть залишатися злегка щільними.
Вибирайте рецепт і готуйте просто і швидко!