2161 Цікаві страви з виноградного листя

Цікаві страви з виноградного листя


Чи знаєте ви, що можна вживати не тільки плоди винограду, але і його листя? Причому з них ви зможете приготувати масу цікавих і смачних страв!

Які листки підійдуть?

Листя, які ви вирішили використовувати в кулінарних цілях, повинні бути, перш за все, свіжими. На них не може бути плям або дірок, які говорять про інфекційних ураженнях рослини або атаках паразитів. Вибирайте листя великих розмірів, якщо вам потрібно в них загортати інші інгредієнти (дрібні для таких цілей не підійдуть). Для додавання в салати або гарячі страви буде достатньо середніх за розмірами молодих листочків. Збирати їх краще всього в період початку цвітіння лози, і найбільш соковиту і ніжну листя дає білий виноград. Зелень червоних сортів теж придатна до їжі, але відрізняється нерівними краями і жорсткістю.

Цікаві страви з виноградного листя

Важливо те, де збираються виноградне листя. Кущ в ідеалі повинен знаходитися на вашому заміському або дачній ділянці і захищатися від пилу, вихлопних газів та інших забруднень. Після збору листя слід одразу ж використовувати або прибрати в холодильник, в якому вони пролежать кілька днів.

Варіанти приготування страв з виноградного листя

Виноградні листя можуть вживатися як у свіжому вигляді, так і в попередньо обробленому. Щільна і тверда листя перед приготуванням замочується в прохолодній воді на добу або обдается окропом. А для заготівлі такого продукту використовуються засолювання і заморожування. Якщо ви не знаєте, що приготувати з листя винограду, то нижче представлені і описані різні страви.

Читайте ще:  Топ найстильніших фасонів чобіт у цьому сезоні

Долма

Цікаві страви з виноградного листя

Виноградні листя здавна використовуються для приготування долми. Якщо ви хочете побалувати себе, близьких або гостей такою стравою, підготуйте продукти:

  • півсклянки круглозернового рису;
  • 500 г свіжих або заготовлених виноградних листків;
  • по 450 г свинячого і яловичого фаршу;
  • три досить великих цибулини;
  • три ст. л. томатної пасти;
  • велика ложка сушеного базиліка;
  • велика ложка сушеної кінзи (якщо є свіжа, можна додати і її);
  • мелений гострий перець;
  • стакан води;
  • сіль.

Інструкція:

  1. Спочатку потрібно зайнятися рисом. Варити його не треба, так як він дійде до потрібного стану в процесі приготування долми. Але добре промийте його, інакше начинка не буде такої розсипчастою, якою повинна бути.
  2. Продовжуйте робити начинку. Цибулини очистіть і пропустіть через м’ясорубку або подрібніть в блендері, але в будь-якому випадку потрібно досягти стану густої кашки або хоча б дуже дрібних шматочків. Введіть цибулю змішаний фарш, додайте рис і томатну пасту, а також відразу поперчіть все і посоліть. Добре перемішайте масу.
  3. Якщо листя винограду жорсткі, то їх можна обдати окропом або на хвилину занурити в гарячу воду, щоб вони розм’якли і стали податливими.
  4. Підготуйте робочу поверхню, покладіть на неї перший лист, щоб прожилки опинилися вгорі, видалити ніжки і при необхідності зріжте нерівні краї і сильно виступаючі ділянки. В центр листа покладіть столову ложку з гіркою начинку, загорніть її. Цей пакунок можна відразу укласти в каструлю, щоб він не розвернувся. Так само чиніть з іншими листям і начинкою.
  5. Заповнивши каструлю долмой, влийте туди воду, а зверху закрийте всі тарілкою, яка повинна придушити всі згортки і не дати їм піднятися.
  6. Після закипання води зменшіть вогонь і готуйте страву близько сорока хвилин.
  7. Готову гарячу долму можна подати з пікантним соусом з мацоні з часником.
Читайте ще:  «Роскошь — это не трусы, не помады, не рестораны и не шпильки»

Корисний салат

З виноградним листям виходять смачні і легкі салатики. Щоб зробити один з них, підготуйте:

  • 300 г виноградного листя;
  • стакан очищених кедрових або волоських горішків;
  • велику ложку меду;
  • пару ст. л. оливкової олії;
  • зубець часнику;
  • свіжий базилік;
  • сіль.

Інструкція:

  1. Листя після миття слід буквально протягом хвилини відварити в злегка підсоленій воді.
  2. Волоські горіхи можна трохи подрібнити, кедрові залиште цілими.
  3. Часник почистіть і бо пропустіть через прес, або порубайте.
  4. Змішайте листя, горішки і часник, додайте мед і оливкове масло. Зверху покладіть базилік.
  5. Незвичайний салатик готовий, можна подавати.

Закуска з сиру і виноградного листя

Цікаві страви з виноградного листя

Якщо ви віддаєте перевагу апетитні і прості в приготуванні закуски, то цей рецепт прийде на допомогу, коли раптово нагрянули гості, чи планується пікнік. Ось що вам знадобиться:

  • 400 г сиру, найкраще розсільного;
  • 20 виноградних листків;
  • п’ять великих ложок оливкової олії;
  • три зубці часнику;
  • 70 мл натурального меду (краще всього підійде гречаний).

Опис приготування:

  1. Сир слід порізати скибочками завтовшки близько 7-10 міліметрів. Оптимальні розміри – приблизно 3х4 см. Кожен шматочок загорніть в виноградний листок.
  2. У сковорідці прогрійте масло і на ньому з двох сторін буквально по парі хвилин смажте виноградне листя з загорнутим в них сиром.
  3. Підготуйте своєрідний солодко-пікантний соус, змішавши мед з попередньо очищеним і будь-яким способом подрібненим часником.
  4. Закуска подається гарячою і обов’язково з часниково-медовим соусом.

Ще один варіант закуски

Цікаві страви з виноградного листя

Ця закуска теж готується з додаванням сиру, але трохи інакше. Знадобиться такий набір інгредієнтів:

  • приблизно 18 виноградних листків;
  • три ст. л. оливкової або соняшникової олії;
  • близько 50 г зеленої цибулі;
  • пучок кропу;
  • 170 г сиру рікотта або фета;
  • ст. л. лимонного соку;
  • сіль;
  • близько 200 г бульйону;
  • мелений гострий перець.
Читайте ще:  Торт з кіндерів своїми руками покрокове фото, як зробити букет з шоколадних яєць?

Процес приготування:

  1. Якщо ви взяли свіжі листя, то їх бажано на хвилину занурити в киплячу підсолену воду, щоб вони стали більш пружними і легко згорталися.
  2. Цибуля порубаєте і смажте до м’якості на оливковій олії. Змішайте його (масло теж використовуйте) з дрібно порізаним кропом і сиром, додайте лимонний сік і при бажанні сіль. Все перемішайте до однорідності.
  3. Завертайте начинку в листя винограду приблизно як при приготуванні долми.
  4. Покладіть фаршировані згортки в жароміцну ємність, залийте бульйоном і на десять хвилин відправте в духовку, або на плиті тушкуйте протягом п’яти хвилин.

Листя запас

Цікаві страви з виноградного листя

Листя винограду можна запасти на зиму. Способів заготівлі чимало, але даний гранично простий. Потрібно ось що:

  • свіже листя винограду;
  • вода;
  • сіль.

Опис приготування:

  1. У двох каструлі доведіть до кипіння воду і досить посоліть її, додаючи на кожен літр по 1,5-2 великі ложки або трохи менше.
  2. Листя складіть стопками приблизно по двадцять штук. Одну каструлю приберіть в бік, а вода в інший має помірно кипіти.
  3. Буквально на кілька секунд занурюйте стопки листя в киплячу воду і відразу витягайте (можна для цього використовувати шумівку або друшляк).
  4. М’які листя утрамбовывайте по банкам і заливайте водою з іншої каструлі, ще раз довівши її до кипіння.
  5. Закрийте банки. Стерилізувати їх необов’язково, але можна зробити це, щоб закуска простояла довше.

Запропоновані рецепти напевно підкорять вас і ваших близьких, так що виберіть один або використовуйте кілька для приготування цікавих страв.

loading…

loading…

По теме: ( из рубрики Статті )

Оставить отзыв

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*
*

Роздiли
Top