1612 Для чого потрібен компостний чай?

Для чого потрібен компостний чай?


Садівники і городники знають, наскільки важливо підгодовувати рослини. І для підгодівлі можна використовувати не тільки готові хімічні добрива, але і приготовані власноруч. Наприклад, у домашніх умовах можна зробити корисний компостний чай.

Що це?

Що таке компостний чай? Це натуральний засіб, що сучасними садівниками і городниками застосовується для підвищення родючості і поживності грунту, покращення її складу та якості. По суті, це водний настій на основі компосту, який вже набув шаленої популярності в західних країнах, але поступово починає поширюватися і по Європі.

Для чого потрібен компостний чай?

Компостний чай застосовується в якості дбайливого органічного добрива, і він містить величезну кількість корисних для землі і рослин мікроорганізмів, які нормалізують флору грунту і насичують її живильними речовинами. Це прекрасна альтернатива хімічним добривам і ефективний спосіб підвищення врожайності.

Способи приготування

Як зробити корисний для грунту і рослин компостний чай? Є кілька способів приготування, але всі вони припускають використання компосту в якості основи. І від якості цього компонента будуть залежати склад і властивості готового кошти. Тому використовуйте тільки зрілий компост, але не старий. Він повинен мати розсипчасту легку структуру, що складається з дрібних частинок. Запах повинен нагадувати лісову землю. Нижче розглянуто декілька способів приготування компостного чаю.

Порада: якщо компосту у вас немає, зробіть його своїми руками. Для цього можна помістити в заздалегідь заготовлену яму залишки фруктів і овочів, а також свіжі зелені рослини. Маса повинна регулярно перемішуватися. Влітку за умови високих температур процес компостування може зайняти кілька тижнів.

Спосіб №1

Можна зробити аэрированный чай. Ось що потрібно:

  • трилітрова ємність, наприклад, скляна банка;
  • близько 70 грамів дозрілого компосту;
  • два літри води (тільки не водопровідною, можна використовувати скважинную, криничну, снігову або дощову);
  • 10 г фруктози, варення, сиропу, цукру або квасного сусла;
  • компресор, приміром, акваріумний.
Читайте ще:  Как правильно выбрать помолвочные кольца?

Приготування:

  1. У ємність налийте воду і розчиніть в ній інші складові: компост і цукор.
  2. Занурте в суміш насадку компресора і увімкніть прилад.
  3. Зазвичай чай готується приблизно добу. Оцінити готовність можна по запаху: засіб має приємно пахнуть свіжою землею. На поверхні повинна бути пишна піна. Чим вище температура, тим швидше буде протікати процес.
  4. Використовуйте чай протягом чотирьох годин, так як він не може зберігатися і швидко втрачає свої властивості.

Спосіб №2

Для чого потрібен компостний чай?

Для приготування компостного чаю без аерації знадобиться:

  • 17-18 л води;
  • двадцатилитровое відро;
  • третину відра компосту;
  • палиця для розмішування;
  • непотрібна тканина для проціджування.

Опис процесу:

  1. Відро наповніть компостом.
  2. Налийте воду, але вона не повинна доходити до країв, так як в процесі приготування утворюється рясна піна.
  3. Залиште цю суміш на тиждень, але щодня перемішуючи його дерев’яною палицею для насичення киснем.
  4. Через зазначений час (якщо чай буде повністю готовий) профільтруйте рідину і використовуйте відразу.

Спосіб №3

Підготуйте велику ємність, воду, компост, марлю або інший матеріал, нитки і голку.

Процес:

  1. Ємність заповніть водою, але краще талої або криничної.
  2. Компост покладіть в тканину або марлю і зшийте мішечок. Кількість компонента повинно бути приблизно в десять разів менше рідини.
  3. Занурте в мішечок наповнене водою відро і залиште на кілька днів. Періодично розмішуйте рідину і переміщайте компост, здавлюйте його.
  4. Коли розчин потемніє, запіниться і придбає характерний земляний запах, він готовий до застосування.

Корисні властивості

Користь компостного чаю полягає в наступних ефекти:

  • Підвищення швидкості росту рослин та покращення їх стану. Знаходяться в чаї поживні речовини прекрасно поглинаються корінням і наземними частинами і роблять листя більш зеленими і соковитими, а квіти – великими. Також підвищується врожайність плодових культур.
  • Поліпшення структури грунту. Активність мікроорганізмів робить грунт більш пухким і легким, забезпечує дренаж, насичення киснем і своєчасне випаровування вологи.
  • Захист ґрунту і рослин від шкідників і патогенних мікроорганізмів. Знаходяться в компостном чаї корисні бактерії нормалізують мікрофлору грунту і допомагають посилювати природний захисний бар’єр.
  • Зниження токсичності застосовуваних пестицидів та інших хімічних добрив. Це забезпечується активністю корисної мікрофлори компостного чаю.
  • Очищення грунту від шлаків і токсичних речовин. Її склад змінюється в кращу сторону.
  • Підвищення стійкості рослин до шкідників, грибкових захворювань, перепадів температур та інших негативних впливів.
Читайте ще:  С какого возраста можно давать ребенку какао?

Як використовувати?

Застосування компостного чаю може здійснюватися кількома способами:

  1. Помістіть зібрані в мішечок насіння перед їх висадкою в компостний чай, причому найкраще в процесі утворення піни. Це допоможе підвищити схожість і знищити патогенних мікроорганізмів.
  2. Влийте чай перед висадкою в грунт насіння для поліпшення його якостей.
  3. Використовуйте компостний чай в якості натуральної позакореневого підживлення: нанести його на наземні частини рослин за допомогою пульверизатора. Але засіб слід розбавляти дев’ятьма-десятьма частинами води.
  4. Поливайте компостным чаєм грунт раз в дві або три тижні замість внесення інших органічних добрив.

Якщо ви все ще використовуєте для підживлення рослин хімічні добрива, то відкрийте для себе компостний чай і переходите на такий корисний і натуральний засіб!

loading…

loading…

По теме: ( из рубрики Статті )

Оставить отзыв

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*
*

Роздiли
Top