Для чого потрібен компостний чай?
Содержание
Садівники і городники знають, наскільки важливо підгодовувати рослини. І для підгодівлі можна використовувати не тільки готові хімічні добрива, але і приготовані власноруч. Наприклад, у домашніх умовах можна зробити корисний компостний чай.
Що це?
Що таке компостний чай? Це натуральний засіб, що сучасними садівниками і городниками застосовується для підвищення родючості і поживності грунту, покращення її складу та якості. По суті, це водний настій на основі компосту, який вже набув шаленої популярності в західних країнах, але поступово починає поширюватися і по Європі.
Компостний чай застосовується в якості дбайливого органічного добрива, і він містить величезну кількість корисних для землі і рослин мікроорганізмів, які нормалізують флору грунту і насичують її живильними речовинами. Це прекрасна альтернатива хімічним добривам і ефективний спосіб підвищення врожайності.
Способи приготування
Як зробити корисний для грунту і рослин компостний чай? Є кілька способів приготування, але всі вони припускають використання компосту в якості основи. І від якості цього компонента будуть залежати склад і властивості готового кошти. Тому використовуйте тільки зрілий компост, але не старий. Він повинен мати розсипчасту легку структуру, що складається з дрібних частинок. Запах повинен нагадувати лісову землю. Нижче розглянуто декілька способів приготування компостного чаю.
Порада: якщо компосту у вас немає, зробіть його своїми руками. Для цього можна помістити в заздалегідь заготовлену яму залишки фруктів і овочів, а також свіжі зелені рослини. Маса повинна регулярно перемішуватися. Влітку за умови високих температур процес компостування може зайняти кілька тижнів.
Спосіб №1
Можна зробити аэрированный чай. Ось що потрібно:
- трилітрова ємність, наприклад, скляна банка;
- близько 70 грамів дозрілого компосту;
- два літри води (тільки не водопровідною, можна використовувати скважинную, криничну, снігову або дощову);
- 10 г фруктози, варення, сиропу, цукру або квасного сусла;
- компресор, приміром, акваріумний.
Приготування:
- У ємність налийте воду і розчиніть в ній інші складові: компост і цукор.
- Занурте в суміш насадку компресора і увімкніть прилад.
- Зазвичай чай готується приблизно добу. Оцінити готовність можна по запаху: засіб має приємно пахнуть свіжою землею. На поверхні повинна бути пишна піна. Чим вище температура, тим швидше буде протікати процес.
- Використовуйте чай протягом чотирьох годин, так як він не може зберігатися і швидко втрачає свої властивості.
Спосіб №2
Для приготування компостного чаю без аерації знадобиться:
- 17-18 л води;
- двадцатилитровое відро;
- третину відра компосту;
- палиця для розмішування;
- непотрібна тканина для проціджування.
Опис процесу:
- Відро наповніть компостом.
- Налийте воду, але вона не повинна доходити до країв, так як в процесі приготування утворюється рясна піна.
- Залиште цю суміш на тиждень, але щодня перемішуючи його дерев’яною палицею для насичення киснем.
- Через зазначений час (якщо чай буде повністю готовий) профільтруйте рідину і використовуйте відразу.
Спосіб №3
Підготуйте велику ємність, воду, компост, марлю або інший матеріал, нитки і голку.
Процес:
- Ємність заповніть водою, але краще талої або криничної.
- Компост покладіть в тканину або марлю і зшийте мішечок. Кількість компонента повинно бути приблизно в десять разів менше рідини.
- Занурте в мішечок наповнене водою відро і залиште на кілька днів. Періодично розмішуйте рідину і переміщайте компост, здавлюйте його.
- Коли розчин потемніє, запіниться і придбає характерний земляний запах, він готовий до застосування.
Корисні властивості
Користь компостного чаю полягає в наступних ефекти:
- Підвищення швидкості росту рослин та покращення їх стану. Знаходяться в чаї поживні речовини прекрасно поглинаються корінням і наземними частинами і роблять листя більш зеленими і соковитими, а квіти – великими. Також підвищується врожайність плодових культур.
- Поліпшення структури грунту. Активність мікроорганізмів робить грунт більш пухким і легким, забезпечує дренаж, насичення киснем і своєчасне випаровування вологи.
- Захист ґрунту і рослин від шкідників і патогенних мікроорганізмів. Знаходяться в компостном чаї корисні бактерії нормалізують мікрофлору грунту і допомагають посилювати природний захисний бар’єр.
- Зниження токсичності застосовуваних пестицидів та інших хімічних добрив. Це забезпечується активністю корисної мікрофлори компостного чаю.
- Очищення грунту від шлаків і токсичних речовин. Її склад змінюється в кращу сторону.
- Підвищення стійкості рослин до шкідників, грибкових захворювань, перепадів температур та інших негативних впливів.
Як використовувати?
Застосування компостного чаю може здійснюватися кількома способами:
- Помістіть зібрані в мішечок насіння перед їх висадкою в компостний чай, причому найкраще в процесі утворення піни. Це допоможе підвищити схожість і знищити патогенних мікроорганізмів.
- Влийте чай перед висадкою в грунт насіння для поліпшення його якостей.
- Використовуйте компостний чай в якості натуральної позакореневого підживлення: нанести його на наземні частини рослин за допомогою пульверизатора. Але засіб слід розбавляти дев’ятьма-десятьма частинами води.
- Поливайте компостным чаєм грунт раз в дві або три тижні замість внесення інших органічних добрив.
Якщо ви все ще використовуєте для підживлення рослин хімічні добрива, то відкрийте для себе компостний чай і переходите на такий корисний і натуральний засіб!
loading…
loading…