Запашні і корисні булочки з маком
Булочки – відмінний сніданок. А якщо приготувати їх з маком, то можна отримати не тільки смачне і апетитне ласощі, але ще й корисне. Дізнатися, як спекти пишні булочки.
Способи приготування булочок з маком
Як приготувати смачні і не вимагають багато зусиль і часу булочки з маком? Нижче розглянуто декілька способів.
Спосіб перший
Пишними, повітряними і дуже м’якими точно вийдуть булочки з дріжджового тіста. Ось що потрібно:
На тісто:
- яйце;
- стакан молока;
- 450-500 г борошна;
- півпачки (близько ста грамів) вершкового масла;
- один-два пакетики ваніліну;
- чотири ст. л. цукрового піску;
- пакетик сухих швидких дріжджів.
На начинку:
- 5 ст. л. цукру;
- пара ст. л. вершкового масла;
- 100 грамів маку.
Для змащування:
- одне яйце або жовток, щоб поверхня була жовто-золотистою.
Інструкція:
- Першим етапом буде приготування опари. Треба підігріти молоко приблизно до 35 або 36 градусів, розчинити в ньому все дріжджі і приблизно третину або чверть наявної борошна. Залиште цю суміш і почекайте, поки вона запіниться, що розповість про активізацію грибкових мікроорганізмів.
- В опару додавайте спочатку цукор, потім попередньо доведене до м’якого стану масло, далі яйце і все борошно, яку залишилася.
- Руками місіть тісто, яке повинно вийти досить еластичним, м’яким, податливим і пружним. Його треба накрити плівкою або серветкою і на годину залишити в досить теплому місці. За цей час воно має збільшитися в об’ємі.
- Поки тісто піднімається, займіться начинкою. Макові зернятка потрібно ретельно промити в прохолодній воді, а потім занурити в окріп на три хвилини або відварити буквально протягом однієї хвилини. Викладіть мак на згорнуту марлю, тканину або в сито, щоб надлишки вологи пішли. Тепер можна додавати цукор.
- Тісто потрібно оббити і обім’яти руками, розділити на дві або три рівних частини, а потім кожну розкачати в тонкий пласт.
- Розтопіть вершкове масло і добре промажте їм пласти, а потім рівномірно розподіляйте цукрово-макову суміш. Поверніть пласти з начинкою в рулети, прbплюсніть, наріжте їх на шматочки, дайте постояти п’ятнадцять хвилин і повапните яйцем (його можна збити або просто розмішати).
- Укладіть заготовки на застелене промасленим пергаментом дно дека і відправте дбати при 170 градусах близько двадцяти п’ять хвилин. Булки повинні піднятися, стати золотистими і м’якими.
Спосіб другий
Цей рецепт більш простий, так як передбачає приготування з бездріжджового тіста. Набір інгредієнтів буде таким:
- дві склянки кефіру (можна замінити іншим кисломолочним продуктом, наприклад, кисляком або натуральним йогуртом);
- третину склянки цукрового піску;
- маленька щіпка солі;
- чотири склянки пшеничного борошна;
- чайна ложка без гірки харчової соди.
Для начинки потрібно:
- 250 г маку;
- 2/3 склянки цукру (можна використовувати тростинний або коричневий).
Для обмазування:
Опис процесу:
- Займіться тестом. Кефір потрібно заздалегідь вийняти з холодильника, так як він повинен бути не холодним, а приблизно кімнатної температури (це необхідно для запуску процесу гасіння харчової соди). До нього додайте цукор з сіллю, ретельно все перемішати. Вводите соду, знову перемішуйте все, а потім поступово частинами додайте борошно і місіть тісто. Якщо воно буде прилипати до рук, долоні можна змастити маслом або змочувати холодною водою. Готове тісто зібрати в кулю і залиште на півгодини-годину: за цей період воно має трохи піднятися за рахунок вступу в реакцію соди і молочнокислих бактерій.
- Перейдіть до начинки. Мак після ретельного промивання залийте окропом і залиште набухати і розмокати на півгодини. Воду злийте, додайте до збільшеного в розмірах зернышкам цукровий пісок, а потім всі разом подрібніть в блендері, щоб начинка була однорідною і ніжною.
- Тісто поділіть на сім або вісім частин, кожну розкочуйте в пласт. Візьміть один, розташуйте його вертикально, на ближній край покладіть трохи начинки. Загорніть цю частину до центру і зверху знову покладіть порцію начинки, а потім накрийте її іншим кінцем пласта. Так само формуйте та інші булочки. Не забудьте промазати їх поверхні збитим яйцем, щоб після приготування вони заблищали і стали глянцевими.
- Прогрійте Духовку до 180 градусів. Деко застелити пекарської папером, просочіть її маслом і укладайте всі булочки, щоб між ними залишалися проміжки, так як тісто при термічній обробці буде збільшуватися.
- Печіть макові булочки близько півгодини, діставайте, трохи охолоджуйте і відразу подавайте до чаю.
Спосіб третій
Дуже ніжними і буквально невагомими виходять листкові булочки.
Для листкового тіста потрібно:
- 550 г борошна;
- 170 мл молока;
- півсклянки води (плюс приблизно п’ять великих ложок для активації дріжджів);
- одне велике яйце;
- півсклянки цукру і велика ложка для опари;
- маленька ложка солі;
- 25 р живих дріжджів;
- півпачки вершкового масла.
Для начинки:
- півтора склянки маку;
- три чверті склянки цукру;
- стакан молока.
Для обмазування та обсипання:
- яйце;
- 50 г маку.
Процес приготування:
- Найскладніше – тісто, їм займіться в першу чергу. Зробіть опару, розвівши дріжджі в п’яти великих ложках води і поклавши столову ложку борошна, а також стільки ж цукру. Суміш залиште приблизно на п’ятнадцять хвилин, і за цей час мікроорганізми активізуються, про що просигналізує спінювання і поява шапочки.
- Борошно просійте, введіть в неї цукор з сіллю, потім яйце з молоком, а потім і воду разом з готовою опарою. Всі ці компоненти можна поміщати в центр гірки з борошна, а потім обережно місити тісто, переміщаючи невеликі порції в середину. Замішування повинно здійснюватися руками і триватиме близько п’ятнадцяти хвилин. З готового еластичного тіста зробіть кулю, приберіть його в велику ємність, накрийте і пару годин тримайте на кухні.
- Пам’ятайте тісто, знову помісіть його, а потім знову покладіть в миску і приберіть, але вже в холодильник мінімум на три-чотири години. Коли воно збільшиться приблизно вдвічі, починайте з ним працювати.
- А поки що зробіть начинку, просто прокип’ятити мак хвилину в молоці, подрібнивши блендером і додавши цукор.
- Розкачайте тісто в прямокутник товщиною близько сантиметра, розташуйте горизонтально. З олії теж сформуйте цей прямокутник і помістіть його в середину розкатаного тіста. Тепер краю приберіть до центру, щоб вийшло подобу конверта, який слід на півгодини відправити в холод. Розкачайте тісто і знову складіть у конверт, повторюйте ці дії кілька разів.
- Тісто розкачати, розрізати на кілька прямокутників. Кожен промажте макової пастою, скрутіть в рулетик, притисніть його і поріжте.
- Кожну заготовку обсипте сухим маком (його теж треба промити) і повапните яйцем.
- Печіть булочки при 170 градусах близько півгодини, щоб вони зарум’янилися і добре піднялися.
Обов’язково спробуйте приготувати апетитні і красиві булочки по одному із запропонованих рецептів!
loading…
loading…