850 А ви знаєте, що таке чаман?

А ви знаєте, що таке чаман?


Якщо ви любите пікантні страви різних кухонь світу, то вам напевно буде цікаво детальніше дізнатися про такий приправі як чаман. З’ясуйте, як її зробити і використовувати.

Що це таке?

Чаман – це одна з назв трав’янистої рослини, що відноситься до сімейства Бобових. Інакше воно називається фенугрек, шамбала або пажитник. Батьківщиною вважається Пакистан та Індія. Але рослина було відомо і єгиптянам, які використовували його для муміфікації тел. У Європі пажитник почав застосовуватися в якості лікарського засобу, але потім його стали додавати в страви.

А ви знаєте, що таке чаман?

Також чаман – це приправа вірменська, яка являє собою суміш пряних компонентів, серед яких, звичайно, є пажитник. Ця спеція має терпкий пікантний смак і характерний специфічний аромат, які відрізняють таку кулінарну добавку від безлічі інших. У Вірменії приправа використовується при приготуванні в’яленого м’яса – бастурми, але вона може входити до складу інших страв.

Користь

Приправа чаман вельми корисна, оскільки містить слизи, білки, алкалоїди, сапоніни, флавоноїди, а також ефірні масла. Розглянемо основні властивості:

  • Така пряність є натуральним і досить потужним прискорювачем обміну речовин. Вона буквально стимулює метаболізм і підвищує швидкість багатьох протікають в людському організмі реакцій.
  • Чаман сприяє підвищенню апетиту, стимулює вироблення шлункового соку і допомагає повноцінно перетравлювати всі компоненти їжі.
  • Ця приправа прискорює кровообіг і, відповідно, покращує кровопостачання всіх важливих систем і органів, що сприятливо позначається на їх функціонуванні.
  • Як і багато інші гострі приправи, чаман сприяє розщепленню жирів, тим самим прискорюючи процес схуднення і допомагаючи підтримувати форму.
  • Пряність допомагає швидше справлятися з простудними захворюваннями, а також зміцнює імунітет.
  • Чаман зміцнює і очищає судинні стінки, знижує ризики розвитку атеросклерозу.
  • Пряність володіє протизапальними властивостями і допомагає лікувати запальні процеси в різних тканинах і органах.
  • Чаман допоможе стимулювати вироблення молока під час лактації.
  • При регулярному вживанні приправа дозволить знизити рівень цукру в крові і запобігти його різкі скачки.
  • Пряність нормалізує частоту скорочень серцевого м’яза, сприяє її харчуванню та зміцненню.
Читайте ще:  Настоящая любовь – это поступки, а не слова

Як зробити самостійно?

А ви знаєте, що таке чаман?

До складу приправи входить декілька компонентів. Список інгредієнтів такий:

  • 450 г насіння пажитника;
  • 450 г меленого червоного перцю (можна використовувати суміш паприки і чилі);
  • 200-220 г часнику;
  • чайна ложка куміна (тобто зіри);
  • одна ч. л. чорного меленого перцю;
  • чайна ложка запашного перцю;
  • вода (кількість ви визначите в процесі приготування).

Приготування:

  1. Насіння пажитника потрібно змолоти, використовуючи ступку, кавомолку або блендер. Краще домогтися консистенції порошку, тоді приправа придбає однорідність.
  2. Часник очистіть і будь-яким способом подрібніть, наприклад, пропустіть через м’ясорубку або прес, занурте в блендер.
  3. Воду доведіть до кипіння, а потім остудіть приблизно до 30-35 градусів.
  4. Починайте поступово вводити теплу воду в перемелений пажитник, рівномірно і постійно розмішуючи. В результаті у вас повинна утворитися кашка, по консистенції нагадує гірчицю.
  5. У масу вводите інші компоненти, все ретельно розмішуючи.
  6. Ємність з готовою сумішшю закрийте і залиште на ніч, щоб вона настоялася, і всі складові віддали смак і аромат.

Така своєрідна спеція застосовується для приготування бастурми. А щоб отримати універсальну приправу для будь-яких страв, можна просто змішати пажитник, зіру, червоний, духмяний і чорний перець і все це перемолоти.

Як застосовувати?

Приправа чаман отримала широке застосування у вірменській кухні. Так, вона ідеально підходить для м’яса, надаючи йому пікантності і цікавий аромат. Особливо добре пряність поєднується з яловичиною та бараниною. Але також чаман можна додавати в гарніри, наприклад, страви з рису або овочів, таких як помідори, баклажани. Приправа стане незвичайним доповненням супу: її можна ввести в харчо замість хмелі-сунелі.

А ви знаєте, що таке чаман?

Можна використовувати і один пажитник: його додають у хліб та іншу випічку для ароматизації, використовують для приготування страв з м’яса, бобів, рису і навіть риби. Але кількість такої приправи повинно бути помірним, так як вона має яскравий специфічний запах і терпкий смак.

Читайте ще:  В чем разница между хурмой и корольком?

Якщо вам по душі пікантні приправи, то ви напевно зможете оцінити по достоїнству чаман і будете використовувати його для приготування страв.

loading…

loading…

По теме: ( из рубрики Статті )

Оставить отзыв

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*
*

Роздiли
Top